Lepa Brena i laži o medijskom mraku u Šapcu

„Zakupljeni termini“ i „Zakupljene konferencije za novinare“

Gostovanje Darka Glišića, predsednika Izvršnog odbora Srpske napredne stranke i predsednika opštine Ub u „Otvorenom studiju“ jedne šabačke televizije duboko me je razočaralo. Ne zato što sam očekivao da gospodin Glišić može i ume da kaže nešto epohalno već zato što sam potajno verovao da se, zbog visoke funkcije koju obavlja u Srpskoj naprednoj stranci – vladajućoj u Srbiji, neće spustiti na nivo obične „seoske sokakuše“, kakav je inače bio. Očito je da je u ovu emisiju došao nespreman (iako se trudio da dokaže suprotno), nadobudan, sujetan i sa pogrešnim informacijama. Istim onim informacijam koje njegov partijski kolega dr Aleksandar Pajić vrti godinama i zbog kojih danas Srpska napredna stranka nije na vlasti u Šapcu niti ima ugled u gradu.

 

Kuuukuuu…

Kada se sabere sve ono što je gospodin Glišić, zahvalan na „pozivu“, pričao u njegovoj omiljenoj emisiji „Zakupljeni termin“ (to je ono, valjda, kad debelo platiš parama poreskih obveznika ili nekog drugog porekla da te „puste na televizor“) najupečatljiviji, najdirljiviji i najpotresniji bio je onaj deo kada se Darko „ispovedao“ saosećajnoj voditeljki i gledaocima kako ga je Sovra preveo „žednog preko vode“. Ispriča i spase dušu svoju… Sit sam se isplakao… Sve ostalo je bilo bla, bla, truć, truć…

 

Dr Pajić to bolje radi

Verujem da je i veliki broj članova šabačkih naprednjaka razočaran nastupom gospodina Glišića. Očekivali su, verovatno, mnogo više od onog što su čuli. A čuli su kako njihov Lider, po ko zna koji put, kao papagaj ponavlja bledu i sumnjivu priču dr Aleksandra Pajića o „katastrofalnom“ stanju u Šapcu. Priču u koju još samo nesrećni Pajić veruje da mu može donesti vlast u Šapcu. I mnogo bolje i uverljivije to govori od gospodina Glišića pa ispada da je on, „veliki“ Darko Glišić, džabe u Šabac dolazio.

 

Tabloidi

Žao mi je što zbog ovakvih političara ovu stranicu „Podrinskih“ moram da spustim na nivo tabloida. Ali kako god okreneš komentarisanje nebuloznih izjava sadašnjih političara mora da bude na tabloidan način. Takva je materija. Bez obzira koliko se trudio da tako ne bude. Naravno da u „Zakupljenim terminima“ i „Zakupljenim konferencijama za štampu“ onaj ko plati može da priča šta hoće i koliko hoće uz ljubazan i „razdragan“ osmeh voditeljke. „Plati pa se klati“, ali to ne priliči ozbiljnim ljudima pa makar oni bili i političari.

 

Omiljene novine

Obradovalo me je saznanje da gospodin Glišić redovno čita sve lokalne novine. Ali izgleda to, nažalost, ne čini sa razumevanjem. To se vidi po njegovom ponašanju i poznavanju stvarnog stanja u opštinama i gradovima Srbije. Šapcu, na primer. Nalupetao se, u njegovoj najdražoj emisiji „Zakupljeni termin“, samo tako. A moglo je biti i drugačije. Da je imao snage da poveruje u pisanje njegovih „najomiljenijih“ novina „Podrinskih“. Ipak, shvatili smo, gospodin Glišić više veruje svojim partijskim drugovima, Saši na primer, nego svojim očima. Ko mu je kriv. Progutao je podmetnuto Pajićevo „kukavičje jaje“ pa nije ni čudo što je poređenje njega, Darka, sa maskotom jedne humorističko-satirične emisije na drugoj lokalnoj televiziji na štetu te maskote.

 

Zakupljeni termin

Priča o medijskom mraku, koju svakodnevno plasiraju šabački naprednjaci, neistinita je kao i sve drugo što se od njih može čuti. U Šapcu postoje dve vrste medija. Oni koji za pare u „Zakupljenim terninima“ i „Zakupljenim konferencijama za štampu“ puštaju sve, baš sve, što gospoda naprednjaci govore pa ma koliko to štetu nanosilo gradu i njegovim građanima. I oni drugi mediji u kojima postoji, koliko-toliko, novinarske etike pa, osim „plaćenih“ pitanja postavljaju i neka druga. U interesu građana a ne govornika. Kako to izgleda mogli ste da vidite, na primeru dr Aleksandra Pajića, na fejsbuk stranici „Podrinskih“ i emisiji „Dobar, loš, zao“ Televizije Šabac.

 

U Šapcu nema „medijskog mraka“

Sa potpunom odgovornošću mogu da tvrdim da u Šapcu nema „medijskog mraka“. „Podrinske“ su, dokazano, odgovorne novine koje uvek imaju pravovremenu i istinitu informaciju i kritičke komentare, svidelo se to nekom ili ne. Zato i spadamo u sam vrh lokalnih medija u Srbiji. Na moju sreću to je lako dokazivo. Recimo, u zavičajnom odeljenju Biblioteke šabačke. Sve do posle lokalnih i republičkih izbora 2016. godine „Podrinske“ su profesionalno, objektivno, bez cenzure prtile i objavljivale sve aktivnosti Srpske napredne stranke u Šapcu i regionu. (kažem lako proverljivo). A onda su šabački naprednjaci „zaboravili“ da nam plate političke oglase objavljene u „Podrinskim“ i kao svi lopovi i prevaranti počeli da beže od nas. Takođe, kad već neće oni, zabranili su svim svojim članovima a naročito funkcionerima državnih preduzeća da daju bilo kakve izjave za „Podrinske“. Na „zakupljene konferencije za štampu“ nisu pozivali novinare „Podrinskih“. Te „zakupljene konferencije“, često bez novinara (uz prisustvo onih članova koji se nadaju nekom poslu i prave im „gužvu i dekor“), zakazivali su u tajnosti, konspirativno i na njima snimali svoje monologe koji su se posle objavljivali u plaćenim medijima i terminima. Na taj način su stvorili lažnu sliku o „medijskom mraku“ a sebe predstavili, svojim članovima, rukovodstvu u Beogradu i građanima, kao „žrtvu“ što je velika laž.

 

Poštovani gospodine Glišiću

Znam i siguran sam da ćete pročitati ovaj tekst. Voleo bih da to učinite sa „razumevanjem“ a ne u „prevodu“ dr Pajića i dr Doprvog ili tamo nekog „resavca“ Blaže. Stranice „Podrinskih“ su za Vas uvek otvorene (trebalo bi da izmirite dug) ali morate biti svesni da ćete odgovarati i na „neka druga“ pitanja. Zbog građana ali i vas samih. Odgovorom bar na ovih par pitanja koja ću Vam sada postaviti zatvorili bi jednu ružnu prošlost, na koju se uvek vraćate, i krenuli u budućnost.

  1. Da razrešimo misteriju „Yazaki“. Zašto, u izbornoj kampanji 2016. godine, dolazak „Yazakija“ u Šabac nisu iskoristili vaši kandidati, ako je tadašnji premijer Aleksandar Vučić bio za to da ova velika japanska kompanija dođe u Šabac, nego je to uradio gospodin Nebojša Zelenović? Zašto su dr Popović (kao prvi na listi), dr Pajić, dr Birmančević, Blaža Knežević i ostali, sve vreme kampanje, decidno govorili kako „Zelenko“ laže i da „Yazaki“ nikad neće doći u Šabac? (da vas podsetim da ovo imam snimljeno kao video materijal)
  2. Može li još nešto, osim kritike trenutne vlasti u Šapcu, Srpska napredna stranka može da ponudi građanima Šapca? Auto-put, na primer…
  3. Da li je gradonačelnik Šapca Vaš „neprijatelj“ pa sa njim zbog toga, ni Vi ni vaši ministri, nećete da razgovarate? Ili politički protivnik sa kojim treba da nađete zajednički jezik i kompromis u interesu građana.
  4. Kako ocenjujete odluku gradske vlasti u Šapcu i gradonačelnika Nebojše Zelenovića da građani sami odlučuju o trošenju novca prikupljenom od poreza na imovinu a ne da o tome odlučuju političari?
  5. Posle svega, mislite li da u Šapcu stvarno vlada „medijski mrak“?

Evo, gospodine Glišiću ima tu još mnogo pitanja ali mislim da je za početak i ovo dovoljno.

Ivan Kovačević

Exit mobile version