Lazini dani

Veliku kreativnost, posvećenost, trud i angažovanje povodom obeležavanja Lazinih dana pokazali su prethodne sedmice učenici i nastavnici OŠ „Laza K. Lazarević“ iz Šapca.

Izložbom dečjih radova u porti Saborne crkve  4. maja,  započeti su „Lazini dani“, a prikazane su slike, ikone i crteži  pripremani godinu dana u saradnji sa nastavnicima likovne kulture Jelenom Damnjanović, Tanjom Pavlović i Ivanom Vujanićem.

U čudesne svetove bajki uživeli su se mali junaci predstava  „Smešna bajka“  učiteljice Ane Puzić i „Alisa u zemlji čuda“ učiteljice Slavice Karić. Učenici trećeg i četvrtog razreda  u prepunoj svečanoj sali Škole pokazali su svoj doživljaj hrabrih i odvažnih heroja koji ne posustaju pred problemima i šalom ublažavaju naizgled nerešive situacije.

Mladi kreativci uz pomoć nastavnica Tanje Mirićić i Jelene Pantelić predstavili su  pomoću  različitih materijala likove iz „Malog Princa“ u okviru istoimene izložbe , a svaki učenik, učesnik Izložbe kućnih ljubimaca u organizaciji nastavnice Marijane Radaković,  imao je priliku da sa ponosom predstavi svog ljubimca i pohvali njegove osobine. Radovi na temu „Moj grad“ bili su predstavljeni u IJ Slatina, a učestvovali su učenici sa svojom učiteljicom Jelicom Cvejić.

„Izborom  za Lazinog dvojnika“ nastavnica Bojana Simić  je okupila decu koja su imala zadatak da rečima i izgledom podsete na Lazu Lazarevića, a kvizom znanja „Šta znamo o Lazi Lazareviću“ bibliotekarka Vesna Đokić i najmlađi učenici obnovili su i proširili svoja znanja o životu i radu ovog pisca. Psihološko-pedagoška služba Škole i vršnjački Tim za medijaciju imali su akciju  „Lazini medijatori na delu“.

Centralna manifestacija povodom proslave Dana škole održana je 13. maja,  u prepunoj sali Šabačkog pozorišta. Prisutni su preko sat vremena uživali u glumi desetoro nastavnika i petnaestoro učenika Škole.  Dogodovštinama učenika imaginarnog 8/8 odeljenja, njihove razredne, direktorke, nastavnika koji im predaju dugo je aplaudirala cela sala.  Predstava „Sad su najopasniji, laju i na zvezde“ rađena je po motivima romana „Lajanje na zvezde“ Milovana Vitezovića,  a uz glavni tok priče o školskom životu prikazani su i problemi organizovanja jedne školske pozorišne predstave.  Nastavnici i učenici  uspeli su da sa velikim žarom predstave likove profesora i đaka. Među njima su  nezadovoljna razredna  odeljenja 8/8 (Tanja Krasić), koja želi da što pre dođe raspust jer njen učenik nije pobedio na takmičenju u boksu, a odeljenje joj neprestano pravi probleme; nastavnik srpskog (Nikola Tanasić), koji vija decu po dvorištu i na ekskurziji ne bi li im održao časove; nastavnik Kutuzov (Darko Vlajković), koji nevešto vozi fiću, ali je zato uvek uz decu i ispunjava njihove prohteve, iako ga zbog automobila svi zadirkuju; nastavnica Ana (Ana Puzić), koja u drugom, realnom toku priče, priprema Dan škole i koja se suočava sa različitim problemima jedan dan pre premijere; direktorka (Jelena Pantelić), kojoj  celokupni kolektiv njene škole i svi učenici  prave probleme  jer ništa ne ide po planu; nastavnik matematike (Branko Birmančević), koji pantomimom komunicira sa učenicima, a neke vraća i iz kafane; nastavnica francuskog (Nataša Popović), koju odeljenje ne sluša i ne gleda, što nju iritira, pa je na kraju istera sa časa;  nastavnica biologije (Snežana Aleksić), koju učenici plaše zmijom i ipak je nagovaraju  da ih vodi na ekskurziju; nastavnica tehničkog (Sanja Pavković Došen), koja se oduševljava tehničkim uređajima, a beži od ljudi i ljudskog dodira; nastavnik Gagi (Dejan Josipović), koji u realnom toku priče uzrokuje različite probleme  jer kasni na probu zbog majstora i poplave u stanu.

Učenici koji su dali svoj maksimum da predstave likove koji su im povereni su: Dunja Dimitrijević (Danica),  Novak Srdanović (Filozof), Luka Mitrović (Marić), Aleksandra Jašović (Varja), Lazar Prica (Slobenović), Damnjan Gajić (Maler), Teodor Marković (Tetkino), Javiša Salkunić (Tupa), Vukašin Ristanović (Sukleta), Teodora Mrkovački, Natalija Anđelić, Milica Ostojić, Simona Vasić, Andrea Ilić i Nikolina Marković. Predstavu je režirala nastavnica srpskog jezika i književnosti Sanja Pavković Došen, likovno rešenje scene osmislio je Ivan Vujanić, a tehnička podrška su bili Jelena Despić, Darko Vlajković i Svetislav Predić.

Na kraju cele nedelje i svih održanih manifestacija tokom „Lazinih dana“ ostao je utisak da se mnogo htelo i mnogo uložilo, mnogo očekivalo i  zaista mnogo ostvarilo.

Exit mobile version