Laž je da je SNS trijumfovao, građani će tek imati priliku da brane normalan život u gradu

Izbori bi mogli biti održani krajem prve nedelje septembra, rekao je Zelenović

Nosilac liste „Nebojša Zelenović- Šabac je naš“ ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare na Starom gradu da živimo u vremenu velikih izazova u kome je laž postala način života, te da se svakodnevno borimo protiv zaraze i laži koja je zavladala Srbijom i urušava temelje normalnog života. Jedna od laži je, kako je naveo Zelenović, da je Srpska napredna stranka u Šapcu odnela ubedljivu pobedu.

-Dobra vest je da borba protiv zaraze ide u dobrom pravcu i pokazatelji su sve bolji, ali moramo biti oprezni i pažljivi, jer i dalje postoji velika opasnost po zdravlje ljudi. Borba protiv laži je nekad i teža nego borba protiv zaraze, ali sam ja uveren da ćemo mi u Šapcu zajedno tu borbu dobiti i da ćemo slobodom doći do pobede. Laž je da je Srpska napredna stranka u Šapcu pobedila sa 11, pa sa 12, čak 13 hiljada glasova razlike. Istina je da je SNS na izborima 21. juna angažovala 300 kriminalaca koji su davali novac i vršili kriminalna dela pritiskajući građane Šapca da glasaju onako kako SNS to želi. Protiv 55 takvih lica sa imenom i prezimenom podneta je krivična prijava, sedam nedelja tužilaštvo, ni policija, niti bilo koji drugi organ, nije preduzeo bilo šta a da mi znamo po našoj krivičnoj prijavi, iako smo dostavili sve dokaze, izjave, snimke koji to dokazuju. Hiljade glasova koje je SNS uknjižila na taj način je neregularno. Gradska izborna komisija u Šapcu zaštitila je izbornu volju građana Šapca tako što je poništila izbore na svih 100 biračkih mesta, a onda je u postupku pred Upravnim sudom doneta odluka o njihovom ponavljanju na 27 biračkih mesta- istakao je Zelenović.

On je rekao da ovom izbornom krađom, uz svu primenjenu silu i očiglednu podršku državnih organa, SNS ipak nije uspela da uzurpira izbornu volju građana. Ukazao je i na glasove koje su osvojile liste koje predstavljaju istorijske partnere u zajedničkom razvoju grada.

-Kada se saberu rezultati liste koju ja predvodim i ostalih šest lista koje čine grupaciju koja je vodila grad u prethodnom periodu, a tu prvenstveno mislim na Novi tim za Šabac, Metlu 2020, „Zelene“ dr Dejana Pavlovića, UDS- priliku, Zelenu stranku Marka Bingulca i Rusku stranku, čak i na ovim spornim izborima, to je ukupno 29.435 glasova. Razlika između onoga što je osvojila SNS i ovih sedam lista nije ni 11, ni 12, ni 13 hiljada glasova, nego 881 glas. Ako se uzme u obzir 27 biračkih mesta na kojima će biti ponovljeni izbori ta razlika je 61 glas. Mi ovde govorimo o praktično istom broju glasova. Kada bismo tome priključili listu SPAS koju u Šapcu predstavljaju ljudi koji očigledno ne podržavaju SNS, ukupan broj glasova u razlici bi bio prepolovljen, jer je SPAS osvojio 400 glasova- objasnio je nosilac liste „Šabac je naš“ i istakao da će na izborima koji će se ponoviti na 27 biračkih mesta odgovornost za regularnost snositi Gradska izborna komisija, što nije bio slučaj 21. juna, kada je odgovornost bila podeljena sa Republičkom izbornom komisijom.

Naglasio je da je tada uočen niz nepravilnosti i proceduralnih grešaka koje su evidentirane, te da su GIK i sud jedan broj takvih neregularnosti sankcionisali, što je kao rezultat imalo ponavljanje izbora. Podsetio je da su podnete dve ustavne žalbe, prva odmah nakon što je došlo do neregularnosti u prikupljanju potpisa za podršku listama i druga na sam proces glasanja posle izbora, te da Ustavni sud, iako je bio dužan da se u roku od 15 dana po završetku izbora oglasi po tim prijavama, to nije učinio.

-Vera u to da će institucije zaštiti izbornu volju Šapčana je i dan danas delimično opravdana.  U svakom slučaju je to delovanje institucija omogućilo da građani Šapca dobiju priliku da na ponovljenim izborima odluče o tome da odbrane normalan život u  gradu. Na 27 biračkih mesta 28 hiljada Šapčana u gradu, prigradskim naseljima i selima, stvarno ima priliku da donese odluku da li će odbraniti normalan život u našem gradu, ono kako mi vidimo da Šabac treba da se razvija ili će grad preuzeti Aleksandar Pajić i Sandokan. Laž je da su izbori gotovi i da je SNS trijumfovala. Podacima koje sam izneo ta laž je demantovana. Iz konsultacija sa predstavnicima ostalih šest lista dobio sam infomacije da ozbiljno razmatraju da se priključe krivičnom gonjenju koje su podneli pravni zastupnici liste koju predvodim o čemu će uskoro obavestiti javnost. Govorim o krivičnom gonjenju 55 lica koji su vršili pritisak na građane da glasaju za SNS tako što su ih primoravali, davali im novac i činili sva druga kriminalna dela- istakao je Zelenović.

On je poručio da će građani uskoro imati priliku da odluče o tome da li će sloboda pobediti laž i da li će Šabac biti grad koji se najbrže razvija u Srbiji, ali i podvukao da je zdravlje važnije od bilo kakve politike i izbora.

-Borba u prethodna dva meseca svakog aktera koji za grad i sve institucije u gradu taj posao obavlja savesno i odgovorno, ta zajednička borba dovela je do toga da se dramatično smanji broj obolelih, da se zaista izborimo sa zarazom i to me čini ponosnim. Zahvaljujem se svima koji su u toj borbi učestvovali i svim građanima Šapca. Tražićemo mišljenje svih kompetentnih tela i institucija na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou o tome da li održavanje  izbora neće štetno uticati na zdravlje ljudi. Očekujem da bi takvi izbori mogli biti održani krajem prve nedelje septembra. Da bi se to desilo mora da se pojavi napredak u suzbijanju zaraze, uz poštovanje svih mera i propisa. Kad se vanredna situacija ukine, GIK će odrediti tačan termin izbora. Tada ću javno pozvati građane da izađu i odluče o sudbini grada, a ne da to učini bilo ko drugi umesto njih. Verujem u snažnu volju Šapčana da ne dozvole da bilo ko prekraja njihovu volju, a institucije grada će je zaštititi- zaključio je Zelenović.

D.Dimitrijević

Exit mobile version