Kvalitet vazduha ocenjen kao zagađen i jako zagađen

OBAVEŠTENJE

Na osnovu podataka dobijenih iz Automatske merne stanice (merno mesto- Vatrogasni dom), koja izračunava Indeks kvaliteta vazduha, kao i podataka dobijenih standardnim metodama sa mernih mesta Benska Bara, Autobuska stanica, Kasarna, Čavić, Gerontološki centar i Zavod, OBAVEŠTAVAMO građane da je kvalitet vazduha od početka 2024. godine imao prekoračenje dnevnih vrednosti za suspendovane čestice, tokom prvih pet dana 2024. godine.

Pored toga, u posmatranom periodu većinom su bile prekoračene vrednosti koncentracije  na satnom nivou za PM 10 I PM 2,5 čestice. To je rezulitralo da je u više navrata Indeks kvaliteta vazduha bio pogoršan i kvalitet vazduha ocenjen kao zagađen i jako zagađen. Od 06. januara je detektovano poboljšanje kvaliteta vazduha, prvenstveno zbog padavina,posebno zbog formiranja snežnog pokrivača.

U periodu od 06-09. januara evidentirano je da se kvalitet vazduha ustalio na oceni prihvatljiv u najvećem delu posmatranog perioda.

Zbog najavljenog jačeg zahlađenja i pojačanog grejanja, uz povoljne meteorološke uslove za porast zagađenja, savetuje se redovno praćenje Indeksa kvaliteta vazduha i postupanje u skladu sa preporukama. Preporuka građanima, koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom ili disajnim putevima, da prilagođavaju svoj aktivnosti na otvorenom u odnosu na ocenu Indeksa kvaliteta vazduha i izbegavaju duži boravak napolju u slučaju kada je vazduh zagađen. Ista preporuka važi i za malu decu.

Osobama koje se rekreiraju na otvorenom, ne preporučuje se intenzivno treniranje, kada je vazduh jako zagađen.

Zavod za javno zdravlje Šabac

Exit mobile version