Kroz rad sa mlađim kategorijama u Bogatiću pravićemo pogon za prvi tim

Maja Perić, pomoćni trener ORK „Mačva“

Kada je krajem oktobra u jednoj takmičarskoj utakmici Bogatinaca kao pomoćni trener zamenila opravdano odsutnog Mitra Pavlovića i sa timom izborila pobedu, Maja Perić je dokazala da ima iskustvo i znanje da podjednako kvalitetno vodi i mušku, kao i žensku ekipu. Osim što radi kao profesor fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi „Nikolaj Velimirović“ i jedan je od koordinatora projekta „Rasti zdravo- sport u škole“, angažovana je i kao pomoćni trener ORK „Mačva“ Bogatić, koji ove godine debituje u Super ligi B.

-U planu je da radim sa mlađim kategorijama u Bogatiću, ali sam inače uvek tu da pomognem u klubu, kao prijatelj, kad je Mitar odsutan, pošto imam licencu i za tu ligu. Seniori su ove godine izborili viši rang takmičenja, Super ligu B. To su odrasli momci, sa teritorije Bogatića, ali većinom bivši igrači „Metaloplastike“, šabačka deca. Ove godine su se pojačali, tako da ima i nekoliko igrača sa strane- kaže Perićeva.

Za sada treniraju u hali u Sportskom centru „Protić“, a očekuje se da Bogatić u novembru dobije svoju halu, te da se takmičenja i treninzi presele tamo.

-To su klubovi sa cele teritorije Srbije, pretendenti za ulazak u najviši rang takmičenja, Supreligu A. Ima mnogo dobrih i kvalitetnih timova i većinom su to ujednačene ekipe, tako da ne bih nikog posebno izdvajala- objašnjava pomoćni trener ORK „Mačva“, angažovana dve godine na toj funkciji.

Osvrćući se na utakmicu četvrtog kola protiv „Sinđelića“, u kojoj je preuzela rukovođenje timom, ističe da nije razmišljala toliko o tome da li radi sa momcima ili devojkama, već se skoncentrisala samo na to da profesionalno uradi svoj posao.

-To su kulturni, vaspitani momci i uzeli su u obzir da sam ja tu da zamenim Mitra, koji igrom slučaja nije mogao da prisustvuje zbog obaveza u školi. Pokazali su savesan odnos prema meni, klubu i njegovom rukovodstvu i lepo sam se osećala radeći sa njima. Jesmo ušli u egal završnicu i pobedili sa jednim golom razlike, ali nijednog trenutka nisam razmiljala da možemo da izgubimo ili da se nešto nepredviđeno ili neprijatno desi. Razmišljala sam pozitivno i tako je na kraju i bilo- podvlači Perićeva, kojoj iskustva u radu sa mladima ne manjka, budući da je zaposlena i kao profesor fizičkog vaspitanja u OŠ „Nikolaj Velimirović“, ali je i jedna od koordinatora projekta „Rasti zdravo- sport u škole“.

-Naravno da mi je prethodno iskustvo predstavljalo olakšavajući faktor, jer, kao i u svakom poslu, tokom rada stičete rutinu i vremenom vam je sve lakše. Navikla sam da budem okružena decom dugi niz godina, tako da se nadam da će i to što radimo u Bogatiću dati rezultate. Čekamo da se hala završi i počne da radi punim kapacitetom, da se okupe deca, jer deca se, u krajnjem slučaju, ni po čemu ne razlikuju, samo se mi razlikujemo po pristupu i načinu rada- kaže i dodaje da različite situacije, grupe dece i uzrasne kategorije zahtevaju svoj pristup koji se određuje na osnovu prethodnog iskustva, te da su za ozbiljne rezultate potrebne godine rada, jer se nikakav uspeh ne postiže preko noći.

U školi, kao profesor fizičkog vaspitanja, radi na pripremi takmičarskih ekipa, sa đacima od petog do osmog razreda. Ove godine predstoje kvalifikacije za Male olimpijske igre, sa ciljem da se obezbedi plasman na državno prvenstvo. Ideja je i da se u Bogatiću otpočne rad sa mlađim kategorijama, po ostvarivanju saradnje ORK „Mačva“ i tamošnjih škola, kako bi se odatle crpeo pogon za takmičarsku ekipu.

-Postoje deca koja se u startu prepoznaju, talentovana su za sport, ali preporuka je da do trećeg razreda ne postoji rana specijalizacija dece u sportu, već da se bave samo sportskom aktivnošću, da učestvuju u školici sporta, imaju širok dijapazon sportova, prođu kroz sve elementarne igre, poligone spretnosti, a tek kasnije se opredeljuju za konkretan sport. Obično se roditelji konsultuju sa nama i traže preporuku za šta je njihovo dete talentovano. Važno je da što više dece uključimo u sport i to treba da nam bude prioritet. Njima je veoma bitno da postoji disciplina, da deca nešto nauče, a školica sporta je pravo mesto i prilika za to. Neki roditelji ne shvataju da to nije mesto isključivo za talentovanu, već za svu decu, da bi se bavila fizičkom aktivnošću, normalno rasla i razvijala se- navodi ona.

Kada je reč o ORK „Mačva“ Bogatić, prioritet u narednom periodu je da se uključi što više dece, a sve kreće iz škole, od mlađih kategorija, odakle se stvara pogon za prvi tim. U narednih mesec dana, kada počne sa radom sportska hala, očekuje se i početak realizacije programa rada sa mlađim kategorijama. Budući da je ekipi ovo prva godina u višem rangu takmičenja, te su brojni konkurentski klubovi još uvek nepoznanica igračima, cilj je sredina tabele Super B lige, a ako nastave u ovom ritmu, te ambicije će iz godine u godinu rasti.

D.Dimitrijević

Exit mobile version