Krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv više lica

Građani sprečeni da slobodno glasaju, poručila lista „Nebojša Zelenović- Šabac je naš“

Lista „Nebojša Zelenović- Šabac je naš“ podnela je danas Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu krivične prijave protiv lica koja su, kako navode, sprečila građane Šapca da slobodno izraze svoju volju i slobodno glasaju, a pravni tim je prikupio sve dokaze prethodne sedmice. „Podneli smo krivičnu prijavu protiv Milana Ostojića Sandokana, Aleksandra Pajića, Đorđa Todorovića Burgosa, Zorana Jevđenića, načelnika PU Šabac, Bobana Birmančevića, Nebojše Stojićevića Jarinog, načelnika MUO Vladana Krasavca, Radojice Prijovića iz Majura i više drugih nepoznatih lica“, saopštio je Zelenović na konferenciji za novinare na Starom gradu.

-Ono što se desilo na 21. juna i na ponovljenim izborima 5. septembra je rukovođeno, organizovano i vođeno od strane kriminalaca u dogovoru sa članovima SNS-a, što je krivično delo napad na ustavno uređenje države Srbije. Istina je da Srpska napredna stranka bez Sandokana ne može da uradi ništa, čak ni uz pomoć svih ministara koji su dolazili u Šabac i trošili pare iz državnog budžeta na projekte u Šapcu, pa čak i Vučića, nemaju ni privid većine u Šapcu. Nekoliko stotina kriminalaca iz cele Srbije su vršili prinudu, pritisak, davali novac i sve drugo zabranjeno zakonom, a to čini podrivanje izražavanja slobodne volje glasača. Krivična prijava sa svim dokazima, izjavama i video materijalom predata je u Tužilaštvo za organizovani kriminal- rekao je Zelenović.

Zelenović: Nije mi jasna Pajićeva odluka

Nebojša Zelenović je rekao da mu nije jasna odluka predsednika Zapadne Srbije Nemanje Pajića da sedne za isti sto za Srpskom naprednom strankom i razgovara o budućnosti grada. „Niko kome je slobodna volja građana na srcu ne može da bude deo pakta sa silom koja nam uništava život svaki dan. Činjenica je da se nešto desilo, neka meni nepoznata sila dovela je do toga da Zapadna Srbija sedne za sto sa Srpskom naprednom strankom i nešto sa njima i dogovori“, naveo je on.

-Pre nekoliko nedelja Nemanja Pajić stajao je ovde sa nama i pridružio se krivičnoj prijavi koja je bila isto tako za krivična dela protiv 55 lica koja su krala na izborima u Šapcu. Takođe sam siguran da niko od 6.500 Šapčana nije glasao za to da Zapadna Srbija napravi pakt sa tom silom. Siguran sam da niko nije glasao za to što smo čuli da se desilo danas. Pozivam sve koji su glasali za listu Zapadne Srbije da na sledećim ponovljenim izborima svoj glas daju ljudima koji se zajedno sa mnom bore za normalan život i da može da se slobodno glasa ili nekoj drugoj listi koja se zalaže za iskrenu borbu za slobodu. Ja sam siguran da će oni to ponovljenim izborima uraditi- poručio je Zelenović.

On je naveo da su 21. juna, a naročito 5. septembra, svi bili svedoci šta se dešava, pogotovo pripadnici Policijske uprave u Šapcu, ali niko ništa nije uradio. Mi svoju borbu nastavljamo. Želja za slobodom i normalnim životom ne može da se pobedi i to je naša poruka danas, istakao je on i rekao da su nakon izbora 21. juna podnete krivične prijave protiv 60 lica, a ništa nije preduzeto, ali da pre ili kasnije svi koji su kršili zakon moraju odgovarati. Šef pravnog tima Aleksandar Mijailović napomenuo je da su na osnovu 123 izjave svedoka prikupljani podaci za 260 kršenja izbornih pravila, što je oko 90 krivičnih dela.

-U Jelenči, gde sam bio predsednik biračkog odbora, došao je kombi pun Roma koji su zahtevali da tu glasaju, iako nisu upisani na to biračko mesto. Pitao sam ih da li ih je neko organizovao i platio da dođu i dobio potvrdan odgovor. Jedna Romkinja je zahtevala da glasa iako nije bila upisana u birački spisak, napustila je biračko mesto uz napomenu da neće moći da naplati novac. Ovo se dešavalo praktično svuda i mnogo njih i ne shvata da je prodaja glasa krivično delo- podvukao je Mijailović.

Daniela Lovrin Gavrilović je rekla da je tokom izbornog dana došla sa koleginicama iz stranke do kapije restorana „Prijović“ su se nalazili kriminalci koji su iz tog centra pomagali preprodavcima glasova i vršili pritisak na birače.

-Tu se nalazio Sandokan sa saradnicima i on je snimljen. Nama se obratio njegov šofer kada smo bile ispred kapije. Nisu želeli danas puste unutra da vidimo šta se dešava, ali je očigledno prisustvo velikog broja skupih automobila koji su kružili po gradu, valjevskih i lozničkih tablica, sjatili su se kriminalci iz cele Srbije da zabrane da izaberemo legitimnu vlast u gradu. Dva dana sam praćena, na Triangli nas je snimao sivi karavan i pretio dok smo delili flajere. To isto veče u drugom delu grada maltretirali su naše aktiviste i pokušali da im otmu materijal.  Prijavili smo to veče automobil i verujem da će naći počinioca. Nažalost, nadležni organi nisu reagovali na činjenicu da je toliko kriminalca na jednom mestu u izbornom danu, iako su bili dužni da dođu na lice mesta. Važno je da se svako od nas zapita kako ti ljudi iz SNS-a planiraju da upravljaju ustanovama u ovom gradu, vode škole, leče ljude, kada su apsolutno svesni da iza njih stoji organizovana kriminalna grupa- istakla je Lovrin Gavrilović.

Milan Vasić je naveo da su predsednici biračkih odbora Ivan Džinanić u Beloj Reci i Đorđe Babić u Ševaricama prilikom prevoženja izbornog materijala na predaju GIK-u bili napadnuti, da su im džipovi su preprečili put kako bi im oteli materijal.

-U pratnji predsednika biračkih odbora bila je policija. Za razliku od slučaja iz Ševarica i Mačvanskog Pričinovića gde je policija intervenisala i pozvala dežurnog tužioca, Ivan Džinanić je trpeo takvu torturu od strane kriminalca, a sve su to gledali policajci u civilu. Zato je morao da podnese privatnu krivičnu prijavu koja je deo ove velike krivične prijave. Šta rade institucije u ovo gradu, da li može da se otme izborni materijal, da li su pretnje, uvrede dozvoljene? Mi se borimo do kraja i za slobodu sugrađana da daju svoj glas onome za koga smatraju da treba da vodi grad- naglasio je Vasić.

Lista „Nebojša Zelenović- Šabac je naš“  je poručila da neće odustati od borbe, te da će se, u slučaju da se iscrpe sve mogućnosti domaćeg zakonodavstva, obratiti međunarodnim institucijama.

D.Dimitrijević

 

 

 

 

Exit mobile version