Kriminalci i saučesnici

Razdelnica Srbije

Kriminal uništava temelje društva i države, a ona počiva na redu i zakonu. Malo je primera u svetu da su visoki državni funkcioneri redom stali u odbranu kriminalaca, kako se to pokazalo u Srbiji, i to ne samo u vrućem primeru Jovanjice. A to je sam vrh beščašća.

Inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić naprasno su smenjeni i izmešteni iz sektora narkotika, a otkrili su plantažu marihuane na 12 hektara, i sve to potkrepili dokazima. Pored ostalog oko 600 kilograma droge u suvom stanju, oko četiri tone u sirovom stanju  i 65.000 stabljika marihuane, a svaka daje oko 200 do 300 grama opojne supstance.

Ali, tu nastupa ono najproblematičnije – tragovi vode do „pećine“. Ova plantaža imala je podršku i zaštitu MUP, BIE, VOE, kao i ministara policije Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina. Država je prethodno dala 3,9 miliona evra za podsticaj navodno uzgoja industrijske konoplje.

Nakon puštanja Predraga Koluvije iz pritvora umešao se i predsednik države Aleksandara Vučić, i to prilikom posete Dubaiju. A to po Ustavu ne sme da radi, jer je pravosuđe treća i nezavisna poluga državne vlasti. Tada je rekao da Koluvija nikog nije ubio, nije to deset tona… Za branioca, sipmtomitično, odabran je stranački advokat Vladimir Đukanović, koji je, gle, i predstavnik u najvažnijim pravodusnim instancama. Uz to i državni tužilac se ponaša, kako je to rekao inspektor Mitić, kao advokat optuženog.

I, nažalost, to nije sve gde su predstavanici države umešani u dilove sa kriminalcima. Dve tužiteljke, Bojana Savović i Jasmina Paunović,  smenjene su zato što su dirnule u osinje gnezdo – EPS. Takođe, uzbunjivačica Nataša Prišić, utvrdivši velike malverzacije u ovoj „zlatnoj koki“ za ispiranje para, našla se na udaru tzv. SPBOK koji je ušao čak i u njen stan, zaplenio računar sa dokazima, očigledno znajući „svoj posao“. Pronašla je, porede ostalog, tajni prislušnii centar koji je mnogo šta radio mimo zakona. I opet, predsednik odbrani svog pajtosa, Milorada Grčića, koji je kriv za loše upravljanje i štetu od nekih milijardu evra. Takođe.

I još „jedna velika tajna“, banda Veljka Belivuka prirasla je „za srce“ i tehnologiju vlasti Aleksandra Vućića. Uspostavljena je kao navijčka grupa FK “Partizan“, uz  pomoć državnih službenika, sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića i oficira Žandarmerije Nenada Vučkovića. Krvavi pir Belivukove bande pratila je BIA, ali nijedanput se nije umešala i spasla bar jedan život. A Veljka Belivuka je bilo, po sudskim spisima, i u rušenju Savamale, i u davljenju novinara na predsedničkoj inauguraciji, i na gušenju građanskih demostracija posle izbora 2020… I još mnogo toga, a što udvoričko i nestručno tužilaštvo ne sme ni da pipne.

I za ovaj mozaik odbrane neodbranjivog primer je tobož neznanje predsednika Vučića za trgovinu oružjem iz Krušika, gde je učestvovao otac tadašnjeg ministra policije Nenada Stefanovića… Premnogo da bi bila slučajnost, a što govori o povezanosti države sa velikim kriminalom.

Najspornije što su na ovaj način i simpatizeri i glasači SNS, pre svih, na ovaj način podrške režimu i saučesnici u kriminalu. To u jednoj ozbiljnoj, civilizovnoj državi nikako ne bi smelo da se desi, jer posledice su stravične. Čak ni plemenska društva to nemaju da vladaju najjači, najbrutalniji i najprimitivaniji.

Za sve časne i poštene građane prilika da pokažu da oni najgori ne mogu da vladaju državom je podrška hrabrim inspektorima Slobodana Milenkovića i Milana Isakova  čija su svedočenja zakazana početkom septembra.

Dragan Eraković

Exit mobile version