Kratkoročno gašenje požara, mesa neće biti dovoljno u stočarstvu kritično!

Država ograničila cene mesa u maloprodajama, poljoprivrednici poručuju:

Vlada je ograničila cene svinjskog mesa u maloprodaji. Tako meso od buta od petka 15. jula, košta najviše 709 dinara, plećke 699 dinara, meso od svinjskog vrata sa kostima moći će da se prodaje za maksimum 595 dinara, koliko će koštati i svinjska slabina sa kostima. Ovim propisom se takođe ograničava i marža na sve vrste svinjskog mesa, kao i na piletinu, na maksimalno – 10 odsto. Potrošači na pojeftinjenja gledaju blagonaklono, dok se poljoprivrednici plaše za svoj opstanak.

Svinjska plećka pojeftinila je za 173 dinara po kilogramu, vrat za 218 dok svinjsku slabinu plaćamo 150 dinara manje nego prošle sedmice. Stanovnici Šapca sa kojima smo mi razgovarali kažu da je sve toliko poskupelo da se to pojeftinjenje praktično i ne oseća.

“Tu ja ništa ne vidim da je jeftinije, 100 dinra, šta mi to znači, kupujem kad moram, da li koštalo 700, 800 ili 1.000 dinara”, kaže jedna Šapčanka. Druga pak ističe da pojeftinjenje znači “kupila sam pre neki dan kilogram mlevenog mesa, i platila sam 1.000 dinara. Sad ako je sto i neki dinar jeftinje ne oseti se toliko, ali popust je popust, bolje nego da cena skače”, ističe ona.

Iako potrošačima ipak prija pojeftinjenje, vlasnici svinjskih farmi već strahuju. Veliki broj svinjara svoju proizvodnju smanjio je i do tri puta zbog neisplativosti.

“Svaka mera koja i dalje bude usmerena ka poljoprivrednom proizvođaču imaće za posledicu da će na tržištu biti sve manje robe i da ćemo tu robu morati da uvozimo. Mi ćemo onda postati zavisni od toga da li će ta roba doći u Srbiju i po kojoj će to ceni biti. Ja sam na primer svoju proizvodnju sveo na trećinu od onoga što sam imao prošle godine. Ako se nastavio ovakav trend da budem u minusu ili na nuli, ja ću i tu jednu trećinu ukinuti, ja da budem više na nuli ne mogu. Samo se postavlja jedno pitanje, ko će da tovi svinje na ovu cenu stočne hrane ako ne možemo da zaradimo na osnovu svog rada”, ističe Dragan Stanković poljoprivrednik iz Zminjaka i odbornik “Inicijative selo – grad” u Skupštini grada Šapca.

Ovakve uredbe Vlade, navode poljoprivrednici samo kratkoročno gase požar, već za par meseci, domaćeg mesa neće biti dovoljno.

“Jednostavno svinja nema, iz tih razloga što su tovilišta u Mačvi ili prazna ili poluprazna, to se lako može utvrditi na terenu. Cena je sad ai blizu 300 dinara ali robe nema, cena će da raste ukoliko se to ne reši uvozom, a uvoza nema isto kao što je naša domaća proizvodnja uništena. Šta to znači, znači da će naši potrošači neće moći da kupe dovoljne količine mesa ili će to meso nabavljati po mnogo višim cenama, a sve zbog toga jer je neodgovornom agrarnom politikom dovedeno stočarstvo do ruba propasti”, ističe Dragan Stanković.

Osim što se u rafovima sada nalazi jeftinija svinjetina, država je ograničila trgovačku maržu i na piletinu i to na 10 odsto.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version