Krađa slivnika ugrožava bezbednost građana

Koliko često naletite na šaht bez poklopca? U te šahtove, Šapčani su stavljali metle, daske pa čak i plastične stolice kako bi upozorili prolaznike na opasnost na putu. U prvi mah smo se divili kreativnosti Šapčana, ali svakako za svaku pohvalu je i stolica i metla, jer je na taj način upozoreno na rupu na putu. Sve te improvizovane saobraćajne znakove, objavile su „Podrinske“ novine, kako bismo skrenuli pažnju na problem krađe metalnih rešetki.

„Mediji kao kritičke oči i uši građana, ili?“

Projekat „Podrinskih“ nije finansiran iz budžeta grada. Ali, evo prvog članka iz tog projekta koje će naša redakcija finansirati o svom trošku. I, upravo, zahvaljujući našim novinarima skrenuli smo pažnju javnosti na veliki problem, krađu šahtova, i na ovaj način sprečili da se dogodi neka nesreća. Na osnovu našeg pisanja reagovali su i nadležni, što je za svaku pohvalu, i postavili nove slivnike.

A da li je ovaj tekst u interesu građana prosudite sami.

Umesto trougla, opasnost ovde označava metla. Svakako najčudniji saobraćajni znak jeste plastična stolica, koja se nalazila na otvorenoj rupi od kanalizacije. Nju je postavio svima poznati Stanko Jakovljević koji prodaje kokice u parkiću kod „Jevremove“ škole.

„Ja sam postavio tu stolicu, ona mi je bila prva pri ruci, prosto sam se uplašio da će neko dete upasti, ili neko od odraslih, svejedno je, to je po mom mišljenju predstavljalo opasnost. Stolica je tu stajala prethodna tri – četiri dana, tada sam primetio da nema rešetke na slivniku“, kaže Stanko Jakovljević.

No iako često viđamo da poklopci na kanalizaciji nestanu, tamo gde se staro gvožđe prodaje, kažu da poklopce i rešetke ne otkupljuju, a kada bi neko i doneo, prijavili bi ga nadležnima.

„Što se tiče šahtova i rešetki, kod nas ih ne donose.  Istakli smo obaveštenje na vidno mesto da takve vrste sekundarnih sirovina ne otkupljujemo. Kod nas je to prosto rešeno, ni jedno lice ne može predati sekundarne sirovine bez lične karte, uzimamo JMBG, adresu stanovanja i broj telefona, tako radimo od kad smo počeli sa poslom“, navodi Ivan Đekić iz firme za reciklažu sirovina „Đoleks“.

Ivan Đekić

Nakon organizovanog nadmetanja za najlepši slivnik, nadležni su ubrzo reagovali i stavili nove rešetke.

„Ovo može da bude veoma opasno, slušao sam priče o ljudima koji su slučajno upali pa polomili ruku ili nogu, nisam želeo da se to nekom desi pa sam postavio stolicu. Nakon što su svi videli fotografije, došli su ljudi iz Vodovoda i stavili nove rešetke“, priča nam Stanko Janković.

Broj ukradenih poklopaca na godišnjem nivou iznosi i po nekoliko stotina. Sa skokom cena starog gvožđe povećava se i broj krađa.

„Pre nekih šest – sedam godina imali smo slučajeve da nam nestane i po 100 slivničkih rešetki za samo jednu noć. Poslednjih godina to nije toliko strašno pa nam nestane u proseku oko 100 do 150 rešetki na godišnjem nivou. Situacija se promenila prethodnih meseci, verovatno zbog promena na tržištu starog gvožđa, kako je poskupelo. Ove godine smo do maja meseca imali već zamenjenih 80 rešetki, što pokazuje da ćemo ove godine preći taj prosečan broj“, objasnio je direktor JKP „Vodovod“ Šabac u izjavi za televiziju Nova S.

Jovan Vraneš

Jedna ukradena rešetka Šabački vodovod košta skoro 10 hiljada dinara, dok na crnom tržištu lopovi po sadašnjoj ceni starog gvožđe zarade oko 500 dinara.

Exit mobile version