Kosovo i Metohija je bez državne zaštite

Intervju koji sledi dao sam novinaru Euronewsa Aleksandru Todoroviću na njegovu molbu 5. maja ove godine. Redakcija ovog portala nije ga objavila do danas, dakle ni mesec dana pošto je intervju obavljen. Ne ulazeći u razloge ovog neprofesionalnog čina (nisam ni obavešten o razlozima), osećam se slobodnim da intervju bez ikakvih izmena objavim na ovom blogu. Naslov intervjua je moj.

Šta bi po vašem mišljenju bilo da je Slobodan Milošević prihvatio predlog Dobrice Ćosića da se Kosovo podeli?

Zašto model Hongkonga nije mogao da se primeni za rešenje statusa Kosova?

Da li bi danas bio primenjiv plan pokojnog Zorana Đinđića da se na Kosovo vrate Srbi a ne Srbija?

Pregovori u Rambujeu su propali posle 17 dana,  šta bi bilo da je postignut dogovor?

Šta bi se desilo da Rusija nije uložila veto na Ahtisarijev plan?

Da li je propala Rezolucija 1244?

Zašto je Vlada Srbije u aprilu 2013. uz odobrenje Narodne skupštine prihvatila Briselski sporazum ako u njemu stoji da se njegovim usvajanjem menja granica države?

Koje od dosadašnjih ponuđenih rešenja bi, po vašem mišljenju bilo najbolje za rešenje statusa Kosova?

Proteklih dana se pričalo o nastavku pregovora o statusu Kosova 11. maja, ima li šanse da se krene sa mrtve tačke i postigne neki uspeh ili će i to biti samo jedan od sastanaka u nizu na kojem se ništa bitno neće rešiti?

Koja je, po vašem mišljenju, politička pozadina pominjanja novog non-pejpera koji zvanično još niko nije video?

Ja ne mislim da je neko važan sačinio ovaj papir. Jer, da jeste, angažovao bi boljeg poznavaoca prilika nego što je pisac ovog sastava. Naime, ne bi se dogodio gaf da se traži da svi dosadašnji dokumenti budu primenjeni i da se istovremeno za Srbe na severu Kosova predlaže status autonomne regije. Briselski sporazum traži samo zajednicu srpskih opština i severno i južno od Ibra, dakle “zajednicu” koja ne ide dalje od kolektivnog vršenja lokalnih poslova. S druge strane, “papir” zastupa koncept asimetrične teritorijalne organizacije i to ne samo u imenu posebne autonomne jedinice nego po njenim nadležnostima. Ovakvu protivrečnost ne bi sebi dopustio neki ozbiljan non-paper koji bi dolazio sa strane nekog ozbljnog igrača. I pored toga, onaj ko je napisao papir uspeo je da angažuje kreatore našeg javnog mnjenja, a najviše predsednika države.

Slobodan  Samardžić

Exit mobile version