Korov koji je osvojio Šabac je opasan

Jelena Krstić, veterinarka i član Resornog odbora za ekologiju i zaštitu životne sredine GO Zajedno za Srbiju Šabac

Jelena Krstić, veterinarka i član Resornog odbora za ekologiju i zaštitu životne sredine GO Zajedno za Srbiju Šabac, na današnjoj konferenciji za medije rekla je da smo svedoci nikad zapuštenijeg Šapca od ’90-ih godina, što je jedna ružna slika koja dovodi u pitanja obećanja nove gradske vlasti da „hitamo u budućnost“. Ona se pita da li u toj hitnji građani ne trebaju da primete đubre, korov, prljavšinu i zagađenost. Jelena kaže da je korov, trava „Popino prase“, koji je osvojio Šabac opasan za kućne ljubimce, a ujedno je i alergen te kao takav opasan i za ljude.

 

„Popino prase“

 

Pored „Popinog praseta“, postoje i drugi korovi koji su takođe izraziti alergeni, odnosno biljke koje su sada aktivne jer je njihovo cvetanje i bacanje semena aktivno od proleća do jeseni, a Jelena kaže da je problem što se ništa od toga ne uklanja. Sve trave i svi korovi moraju da se kose pre klasanja, pre cvetanja kako bi se smanjio nivo alergičnosi.

Kada su krpelji u pitanju, Jelena kaže da je situacija katastrofalna, kako zbog vremenskih prilika jer njima ovakva klima izuzetno odgovara, ali i zbog neuređenih travnjaka. Danas su zbog toga ugroženi i ljudi i kućni ljubimci.

Isidora Kovačević

Ovako danas izgledaju šabačke ulice

Exit mobile version