Korona počinje da se budi – beleži se sve veći broj zaraženih u Šapcu

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, u prethodna 24 časa u Mačvanskom okrugu su zabeležena 22 nova slučaja infekcije koronavirusom. Nedeljama za nama taj broj je bio daleko manji, a u većini gradova i Opština u Mačvanskom okrugu javljali su se tek sporadični slučajevi infekcije. Sada je situacija dosta drugačija, navela je epidemiološkinja dr Dragana Radojčić, načelnica Centra prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

„Apel ponovo svim našim sugrađanima je da je na prvom mestu preventivna mera vakcinacija, zatim nošenje maski na adekvatan način, a to je da budu pokriveni i nos i usta, savetujemo da kontakte koje imamo da budu na udaljenosti od jednog metra i naravno pranje ruku i njihova dezinfekcija se podrazumeva“, navela je dr Dragana Radojičić.

Dragana Radojičić je podsetila da su sve mere za sprečavanje širenja virusa kovid 19 i dalje na snazi, napominje da to što su one malo relaksirane u prethodnom periodu ne znači da ne treba da nosimo maske u zatvorenom prostoru. Ona je na konferenciji za medije rekla da je jako niska stopa vakcinacije u Mačvanskom okrugu, ali i u Srbiji uopšte. Navodi da polovina vakcinisanog stanovništva nije ni blizu dovoljno da se stekne kolektivni imunitet.

„Što se tiče vakcinacije naših sugrađana u Šapcu je 49 posto vakcinisano sa obe doze dok je na nivou okruga taj broj oko 45 procenata. To je jako mali broj za kolektivni imunitet. Ni jedna vakcina ne štiti 100 posto i baš zato što je nizak kolektivni imunitet i oni koji su vakcinisani mogu da se razbole jer je virus i dalje u opticaju“, kaže dr Radojičić.

Načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, otkrila je da je procenat vakcinisanih u Zavodu za javno zdravlje u Šapcu preko 90 posto, te da će se i ostali vakcinisati kada im prođe prirodni imunitet jer su preležali koronu.

„Najbolji poziv na vakcinaciju je ovaj podatak koji sam vam rekla, velika većina zaposlenih u Zavodu je vakcinisana, te ako smo se mi, koji radimo na tome vakcinisali, nema razloga da to ne učine i ostali sugrađani, to je najbolji pokazatelj da je vakcinacija bezbedna i da je to jedini način da smanjimo prenošenje virusa“, istakala je dr Radojičić na današnjoj konferenciji za medije.

Đ.M.

Exit mobile version