Korisnicima Narodne kuhinje hrana se dostavlja na kućnu adresu

ZORAN JOVANOVIĆ NIJE MOGAO DA SEDI KOD KUĆE

Posle uvođenja vanrednog stanja, narodna kuhinja je prestala da kuva obrke za naše najsiromašnije sugrađane. Međutim, korisnici narodne kuhinje, u toku vanrednog stanja, umesto devnih kuvanih obroka dobijaće pakete suve hrane i namirnica koje oni sami mogu da kuvaju.

“Caritas” se, sa svojim volonterima i vozilima, uključio u disribuciju obroka korisnicima narodne kuhinje na teritoriji celog grada. I u ruralnim i u gradskim delovima grada. Miroljub Nikolić direktor “Caritasa” Šabac, koji ove godine slavi 20 godina postojanja u Šapcu, ima iskustva oko delovanja u kriznim situacijama. “Caritas” je uspešno radio u vreme ratnih sankcija, bombardovanje, poplava i sada radi kada je epidemija koronavirusa. Svojim angažovanjem “Caritas” je stekao poverenje kod Šapčana a nagrada Grada Šapca koji je “Caritasu” darovao Ključeve grada za aktivnosti za vreme poplava to najbolje govori. U ovu humanu akciju “Caritasa” uključio se veliki broj volontera koji u ovoj teškoj situaciji nesebično pomažu da naši najsiromašniji sugrađani na vreme dobiju hranu.

Za vreme vanrednog stanja brojne institucije, kulturna i sportska društva prestala su sa radom ali ne i ljudi koji su u njima zaposleni. Jedan od njih, koji se od samog početka prijavio “Caritasu” da volontera, je Zoran Jovanović, sekretar Kulturno umetničkog društva “Abrašević” koji je kao vozač kombija neprestano na terenu.

Zoran Jovanović je godinama volonter “Caritasa” i za njega ovo ništa nije novo.

– Nisam mogao da sedim u kući i čekam da sve ovo prođe. Mi, u “Abraševiću” smo se raspodelili i pokušavamo da i ovim uslovima, u kojima je prisutan strah od zaraze virusom CORONA 19, budemo društveno korisni. Snimili smo nekoliko igara kako bi naši članovi i sugrađani mogli da vežbaju kod kuće a naš umetnički rukovodilac, Goran Džinović, jedan broj rekreativaca i veterana angažovani su na šivenju zaštitnih maski.

Za mene, koji sam do sada uvek bio uz Miroljuba Nikolića i “Caritas” nije bilo dileme, javio sam se da kao volonter “Caritasa” pomognem našim najsiromašnijim sugrađanima i sada svakodnevno obilazimo korisnika narodne kuhinje i delimo im hranu – kaže Jovanović.

Korisnicima narodne kuhinje u Šapcu, kojih ima preko 700, u narednom periodu biće dostavljani obroci na kućnu adresu. U pitanju su paketi koji sadrže suvu i konzerviranu hranu koja može da se koristi narednih nekoliko dana. U planu je da volonteri “Caritasa” svim korisnicima dostavljaju pakete jednom nedeljno.

#OstaniKodKuće spasi svoj i tuđi život

Exit mobile version