Kon: Zašto maske ako imamo vakcine

TEMA BROJA: Počinje nova školska godina

Epidemiolog Predrag Kon kazao je u utorak posle sednice Kriznog štaba da je video plan za početak školske godine i dalji rad, i da je, kako je kazao, sve to moguće realizovati, ali traži ogroman napor.

„Epidemiološka situacija nije nam baš naklonjena, jer će početak škole da se poklopi sa visokom aktivnošću virusa. Ono što treba da se radi je da se striktno poštuju sve mere. Ovi modeli koji su prikazani pokazuju da se kreće sa nekom situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani“, kazao je Kon.

Međutim, nije mu, kaže, jasno, zašto se govori o nošenju maski, ako postoje vakcine.

„Tu postoji definisano kad treba da se nose maske, kad mogu da se skinu, ono što je za mene činjenica, shvatam da su maske zamenile sada vakcinaciju, i to u situaciji kada imamo vakcine, one koje su prošle sve provere po standardima. Nije baš sasvim razumljivo, ali takva je situacija i tako se prihvata“, kazao je Kon.

U medicinskom delu Kriznog štaba, kaže Kon, postoji čvrsto insistiranje na obaveznosti vakcine za određene kategorije.

„Mislim na zdravstvene radnike i da je etički neprihvatljivo da zdravstveni radnik koji neguje nekog pacijenta dolazi u situaciju da može da bude i zaražen i da zarazi, i da ne bude vakcinisan“, kaže Kon.

Predrag Kon je izjavio i da Krizni štab nema informacije o studiji o efikasnosti Sinofarm vakcine.

„Danas smo dobili informaciju da ćemo to dobiti, ništa drugo ne mogu da kažem… Mi na Kriznom štabu nismo dobili takvu informaciju, možemo da očekujemo da će biti“, kazao je Kon nakon sednice održane u utorak.

Exit mobile version