Komunalni otpad ili dva koraka u nazad

Osnovni zadatak i pravilo menadžmenta svake kompanije je kontrola troškova, njihovo racionalno smanjenje i držanje pod kontrolom. Polazeći od ove činjenice, privrednici Šapca su u prvoj polovini 2018. godine preko Privrednog saveta Grada pokrenuli inicijativu za izmenu metodologije obračuna i formiranja cene usluge odnošenja komunalnog otpada. Ustaljeni način obračuna ove usluge je bila površina objekta koji je u vlasništvu fizičkog ili pravnog lica pomnožena važećom cenom. Osnov za svoju inicijativu predstavnici kompanija su pronašli u Članu 22. stav 2. Odluke o upravljanju komunalnim otpadom (SO Šabac),u kome se decidno kaže da “vršilac komunalne delatnosti u zavisnosti od tehničkih uslova opredeljije način zaduženja po m2 ili zapremini posude”. Svoj predlog privrednici grada su potkrepili nizom argumenata i primera na osnovu kojih je bilo jasno da kompanije koje imaju veliku kvadraturu pod proizvodnim halama, uglavnom, generišu malu količinu komunalnog otpada i obrnuto. Zakonom je definisana razlika između komunalnog i industrijskog otpada. Za industrijski otpad je propisana stroga procedura odlaganja, praćenja i dokumentovanja uz kontrolu inspekcijskih organa i velike kazne.

JKP “Stari grad” je, pre pristupanja realizaciji ove inicijative, članovima Privrednog saveta prezentovalo dokument u kome su prikazali prosečan broj iznetih posuda za godinu dana (2017-2018. godina) sa uporednim pokazateljima naplate usluge po važećim (po m2) i predloženim (po zapremini posude) cenama (tabela). Kompanije koje je JKP “Stari grad” analizirao su odslikavale strukturu privrede u Šapcu. Pošto su cifre neumoljive, krajnja računica je pokazala da je JKP “Stari grad” za godinu dana naplatio svoju uslugu manje za 594.717,99 dinara. O pravičnosti obračuna i naplati usluge nije moglo biti reči. Neke kompanije i javna preduzeća plaćala su uslugu iznošenja smeća znatno manje (od 170 -250.000,00 dinara) no što su generisale otpada i obrnuto (umesto 30.000,00 plaćale su 120.000,00 dinara). Privrednici ni jednog momenta nisu odbijali plaćanje ove usluge, omalovažavali njen značaj niti želeli da JKP “Stari ghrad” dovedu do gubitaka predloženom novom metodologijom, već su tražili da plate samo one količine koje “proizvedu”. Smatrali su da promenom društvenog sistema, prelaskom iz socijalizma u kapitalizam, se moraju menjati i nasleđene metodologije sa izrazito “socijalnim kriterijumima”. Na taj način, privrednici su pokazali svoju odgovornost prema, kako je rečeno, svojim troškovima a i prema životnoj sredini.

Ovaj ptedlog je podržala lokalna uprava i naložila je JKP „Stari grad“ da sačini novu kalkulaciju cena iznošenja komunalnog otpada prema količini, to jest zapremini posude u koju se ovaj odlaže i svoju organizaciju rada prilagodi novom načinu. Zbog organizacionih priprema, JKP „Stari grad“ je počeo, pre donošenja konačne odluke o primeni predložene nove metodologije, „pilot program“ u februaru 2019. godine, prvo u desetak kompanija sa tendencijom da se do kraja godine on proširi na sve kompanije. Rukovodstvo JKP „Stari grad“ je kontinuirano pratilo efekte primene nove, neuporedivo pravednije, metodologije strogo vodeći računa da svoje preduzeće ne dovede u gubitak. Posle nekog vremena primene, počele su da se osećaju pozitivni efekti, kako kod javnog preduzeća tako i kod kompanija koje su ušle u program. Najbitnije, delatnost komunalnog preduzeća nije dovedena u opasnost zbog gubitaka, već, naprotiv, posle prvobitnih problema normalnih za period uhodavanja, počeli su da se osećaju pozitivni efekti (posmatrano na uzorku koji je bivao iz meseca u mesec sve veći).  Ti pozitivni efekti su se osetili ne samo u povećanju prihoda već i u smanjenju troškova poslovanja (smanjeni troškovi goriva, amortizacija vozila i sl.) ali i u podizanju kvaliteta pružene usluge.

Kompanije koje su ušle u pilot projekat (a odabrane su na osnovu iskustva od strane JKP „Stari grad“) počele su još odgovornije da se ponašaju, posebno one kompanije čiji mesečni računi su se značajno povećali. Počele su da selektuju otpad (papir, plastiku, staklo i sl), da ga prodaju ovlašćenim sakupljačima sekundarnih sirovina i na taj način ostvaruju dodatni, mali, ali prihod. JKP “Stari grad” je počelo da se priprema i za prikupljanje selektovanog otpada za šta je imalo sve dozvole nadležnih ministarstava. To je trebao da bude dodatni prihod komunalnog preduzeća.

 

No nije sve išlo bez problema.

Neke neodgovorne kopanije su, kada su im počeli stizati značajno povećani računi  svoj komunalni otpad odlagali u kontejnere postavljene na javnim površinama. Opet druge kompanije, pokušavajući da izigraju svoju obavezu, nalagale svojim zaposlenim da komunalni otpad nose po završetku posla svojim kućama. No ovo su usamljeni primeri koji govore u prilog tome da prethodna uravnilovka nije bila dobra kao i da je svest pojedinaca daleko od shvatanja važnosti zaštite životne sredine. U pokušajima da smanje svoje znatno uvećane troškove iznošenja komunalnog otpada po stvarnim količinama (na koje nisu obraćali pažnju dok je bila prethodna metodologija obračuna po kvadratnom metru) pojedine kompanije su sklapale direktne ugovore sa regionalnom deponijom, koja nema to pravo, pošto je naša Opština ovu uslugu isključivo ustupilo JKP „Stari grad“.

Kada je pokrenuto pitanje i počela primena nove metodologije, otvoreno je i niz drugih pitanja koja doprinose komunalnoj uređenosti Grada, odgovornijem odnosu prema životnoj sredini, poštovanju postojećih gradskih odluka. Koliko je ovaj novi način bio opravdan govori namera da se po istom principu zapremine, komunalni otpad obračunava i fizičkim licima.

Tako na primer, svako domaćinstvo, svaki preduzetnik (radnja) mora da ima svoju posudu za odlaganje komunalnog otpada. Toga se retko ko pridržavao, ako isključimo vlasnike privatnih kuća. Uglavnom su svi koristili kontejnere postavljene na javnim površinama Grada. Zgrade su prostorije predviđene za smetlišta pretvarale u poslovne prostore i izdavali ih. Jednom rečju, pokrenuta su mnoga pitanja iz komunalne delatnosti i JKP „Stari grad“ je sačinilo program i dinamiku uklanjanja uličnih kontejnera i obezbeđivanja tipskih posuda za fizička i pravna lica po delovima grada i ulicama. Pred kraj 2019. godine kupljeni su kontejneri i počela je njihovo razmeštanje i zamena dotrajalih. Kolika je bila zainteresovanost kompanija za realizaciju ovog programa kao i za poboljšanje tehničkih uslova rada JKP “Stari grad”, svedoči i spremnost pojedinih privrednika da kupe vozila za iznošenje komunalnog otpada i na taj način se dodatno doprinesum komunalnom uređenje Grada. Dalje sprovođenja dinamičkog plana značajno usporeno a neki delovi su obustavljeni zbog pandemije virusa.

U međuvremenu su održani izbori, konstituisana je nova gradska vlast, smenjeni su direktori javnih preduzeća. Jedan od prvih poteza novog gradskog rukovodstva i vršioca dužnosti direktora JKP „Stari grad“ je bio da se obustavi nova jedino ispravna metodologija evidentiranja i obračuna iznošenja komunalnog otpada i vraćanje na prethodnu, staru po principu uravnilovke i socijalnog mira pod plaštom da je završen pilot projekat i da on nije dao dobre rezultate koji vode javno preduzeće u gubitak. Sad se otvaraju mnoga nova pitanja. Na primer monopola, nesposobnosti organizovanja rada, nestručnosti, nespremnosti da se uđe u nove izazove i odgovori zahtevima tržišta koji više neće da plaća ono što ne dobija. Mesto da se ide u korak sa svetom, da se ovaj sistem dalje razvija u interesu svih, učinjena su dva koraka u nazad sve podilazeći preduzeću i njegovom rukovodstvu nespremnom i nesposobnom da se uhvati u koštac sa novim izazovima. Posebno ne treba pominjati koji je to signal privredi koja i onako grca u problemima u 2020. godini izazvanih, pre svega pandemijom kovida 19.

Ovom retrogradnom odlukom su pogođeni najviše hotelijeri koji imaju velike kvadrature a, zbog ograničenja i sporadičnih zabrana rada, nisu u mogućnosti da ostvaruju bilo kakav pristojan prihod. Pomoć koju im Država daje nije dovoljna, a ponašanje lokalne vlasti govori o odnosu koji imaju ne samo prema turističkoj privredi već privredi uopšte. Ni jednim svojim potezom, odlukom nisu dali signal, nisu pokazali nameru da pomognu lokalnoj privredi koja puni budžet. U nepovoljnoj situaciji su i kompanije koje su povećali površine svojih proizvodnih hala, zaposlile nove radnike a nameti su im povećani. Na primer, kompanija koja je po novoj metodologiji uslugu iznošenja komunalnog otpada mesečno plaćala oko 15-20.000,00 dinara, u 2019. godini je završila izgradnju nove hale i sada ukupno ima površinu od oko 20.000 m2, sada tu uslugu plaćaju mesečno10 puta više, što na godišnjem nivou iznosi oko 2,4 miliona dinara.

Poštovani naši izabrani predstavnici lokalne vlasti, da li vi imate predstavu šta znači ostvariti na slobodnom tržištu u otežanim uslovima privređivanja prihod od 2,4 miliona samo za pokriće usluge iznošenja komunalnog otpada čija količina nije ni približna stvarno generisanoj količini već je višestruko uvećana? Da znate, imali bi drugačiji odnos prema privredi. JKP “Stari grad” je sad , umesto naplate po zapremini i vraćanja na prethodnu metodologiju, donela odluku da firme koje imaju ograničenja u radu sada traže od JKP “Stari grad” umanjenje troškova ove usluge na osnovu smanjenje površine u kojoj obavljaju delatnost. Ovo je rešenje koje uvodi dodatne sumnje i probleme jer je jedno sistemsko rešenje zamenjeno dogovornim.

Zoran Tošić

Exit mobile version