Kompromis jedino rešenje

Komunalni redari trude se da doprinesu mirnom snu stanara gradskih naselja

Komunalni redari, koji su početkom meseca počeli da rade u naseljima „Trkalište“, Benska bara i u Velikom parku, nastoje da doprinesu mirnijem snu stanara ovih delova grada, opominjući mlade koji tokom noći umeju da budu glasniji dok tu provode vreme. Jedan od njih, Milanko Vasić, profesor u penziji, angažovan u samom centru grada, Benskoj bari, iskustvo iz struke koristi da doprinese redu i da svi budu zadovoljni.

-Moja obaveza je da brinem o redu i miru, kako o mladim ljudima koji se tu sastaju i pričaju, tako i o mirnom snu stanara okolnih zgrada. U ranim večernjim satima dolaze mlađa deca, voze bicikl, skejt, bave se fiskulturom, a u kasnijim satima se skupljaju malo stariji omladinci, uglavnom zdravi, inteligentni momci. Ponekad preteraju, uznemiravaju stanare i moj posao je da ih na neki način usmerim i opomenem, da shvate da ne treba tako da se ponašaju. Ako to ne pomaže, pozovem policiju. Težim da uspostavim komunikaciju sa mladim ljudima i da oni shvate da treba da se ponašaju kulturno. Problem se svodi na etiku i kulturu. Nema tu nikakve filozofije. Većina njih to ne čini zlonamerno, treba naći kompromis- smatra Vasić, kome je radno vreme od 20 sati do ponoći, a vikendom sat duže.

Kako je rekao gradonačelnik Nebojša Zelenović, svakog leta problem je u dva naselja- Benskoj bari i Trkalištu, gde se stanari okolnih zgrada žale na veliki broj mladih ljudi koji prave buku tokom noći.

-Potrudili smo se da nađemo ljude koji imaju slobodnog vremena i žele da pomognu svom gradu, rešimo trenutne probleme i zato smo angažovali komunalne redare tokom noći. Ovde u Benskoj bari imamo drugačiju situaciju, jer je reč o mladim ljudima koji nisu maloletni, imaju svoj posao i profesije, ali jednostavno vole taj način gradskog života. Tražimo rešenje koje će zadovoljiti obe strane, i njih, i sugrađane koji tu žive, da mogu mirno da spavaju- objasnio je Zelenović prilikom posete omiljenom okupljalištu omladine prošlog ponedeljka u Benskoj bari.

Dok su građani koji nisu želeli da im se objavljuje ime i dalje nezadovoljni, budući da, prema njihovim rečima, galama ne prestaje do ranih jutarnjih sati, mladi su naviknuti na to mesto, ali ne odbacuju mogućnost da se „presele“ i da svoje druženje nastave u prostoru koji bi bio kompromisno rešenje. Jedan od stanovnika Ivan Đorđević, koji se sa društvom okuplja kod arterske česme, kaže da uglavnom nema problema, ali i da komšije moraju da pokažu malo razumevanja.

-Nas je petnaestak, uglavnom svi živimo u blizini. Mogu da izvinim komšijama u naše ime, trudimo se da ne budemo preglasni. Jedino da se pronađe neko rešenje, da se negde pomerimo- naveo je on i podsetio da su se godinama unazad tu okupljale generacije.

Istovremeno, komunalni redar kaže da za sada nije imao većih neprijatnosti, te da sa mladima uglavnom ima pristojnu komunikaciju.

D.Dimitrijević

Exit mobile version