Kompleksi

Prezentacija i popularizacija interdisciplinarnog pristupa u nastavi u Šabačkoj gimnaziji,  na temu

U četvrtak, 23. juna 2022. godine u svečanoj sali Šabačke gimnazije, učenici 2/5 odeljenja su realizovali Prezentaciju sa ciljem popularizovanja interdisciplinarnog pristupa u nastavi i korelacije prirodnih i društvenih nauka, korišćenjem dramskog metoda i bez upotrebe savremenih nastavnih sredstava (video bima, računara…).

Program su pripremile zajedno sa učenicima 2.5 odeljenja Biljana Drobnjak i Radmila Vučić.

Početak juna, čas hemije, bliži se kraj školske 2021/2022. godine.

Sistematizacija gradiva i tema Kompleksi.

Kompleks, pojam koji odmah upućuje na složenost.

Gledam učenike koji su umorni, deprimirani, i broje dane do kraja školske godine.

Mislim u sebi -pokrenite se, ustanite, govorite telom, dušom, srcem, odmrznite se.

Šta da uradim i činim kao njihov profesor?

Kako da ih oživim u učionici nad svim tim nastavnim temama?!

Tako nastaše junaci natrijum-hlorid, hromati, dihromati i kalijum-

heksacijanidoferat(II). Dobiše ove proste i složene soli priliku da govore o sebi.

Dobili su pored glasa, pokret, dinamiku, razigranost, raspevanost. A, publika i učenici su dobili priliku da njihova čula uživaju u svetu u kome jedinjenja menjaju boju od azurnoplave do sledećeg viđenja, rekla nam je Radmila Vučić, profesor hemije.

Kada su nam profesorka hemije, Radmila Vučić i pedagog, Biljana Drobnjak, predložile ideju za projekat, inspiracije za scenario su se rodile. Publici smo predstavili jednu od brojnih korelacija naučnih disciplina koje deluju nespojivo prikazavši sintezu hemije, filozofije, psihologije, pedagogije, sociologije i još mnogo drugog. Želeli smo da kreiramo nešto što bi ljude navelo da razmišljaju izvan okvira.

Za ispoljavanje ovakve vrste kreativnosti dosada nismo imali priliku, uglavnom zbog pandemije, ali i zbog vremena vladavine tehnologije u kojem odrastamo. Savremena tehnologija je u velikoj meri zatvorila naše umove isto toliko koliko i proširila vidike.

Nesuglasica je bilo, ali iz svake rasprave koju smo vodili izvukli smo pouku. Naše izlaganje kroz ovu prezenaticiju nam je pomoglo da se međusobno još više zbližimo. Mnogo lepih uspomena i životnih lekcija smo poneli sa sobom iz svečane sale Šabačke gimnazije u dalja životna iskušenja.

Kompleks je pojam koji je veoma značajan kako za društvo tako i za prirodu, pa se zato ova prezentacija ne može završiti samo jednim nastupom. Dragi čitaoci, pozivamo vas da prisustvujete reprizi nespojivog u novoj školskoj 2022/2023. godini, objasnila nam je učenica Viktoria Đorđević u ime odeljenja 2.5

Jedna od zamerki prosvetnom sistemu je tzv. segmentirano znanje učenika, ono koje još nazivaju i znanjem iz odgovarajuće ladice. Kada pitate učenike da vam odgovore, objasne neki pojam, pojavu ili odnose, a niste na nekom konkretnom času iz odgovarajućeg predmeta, oni će prvo tražiti vašu potvrdu da im naglasite iz kog predmeta je vaše pitanje i kako želite da odgovore, iz fizike, matematike, filozofije… Korelacija i povezivanje različitih naučnih disciplina za obradu istog pojma, pojave ili odnosa može uticati na rešavanje ovog uočenog nedostatka tzv. segmentiranog znanja učenika i to je koleginici Radmili i meni i bio neki polazni cilj. Iskoristile smo slobodu učenika, da na različite načine dođu do neophodnih informacija o kojima treba da govore uz manje sugestije i korekcije. Ovakav način rada motiviše učenike jer na sceni svi moraju da budu aktivni učesnici, za razliku od redovne nastave gde su uglavnom pasivni  slušaoci. Uključile smo sve učenike 2.5 odeljenja, a zanimljivi način rada ih je podstakao da na probe dolaze i posle časova redovne nastave, da podstiču i hrabre jedni druge, da rešavaju konfliktne situacije i budu tolerantni, da osete kako je to izložiti se javnosti, preuzeti odgovornost i za sebe ali i za celo odeljenje… Isključile smo upotrebu savremenih tehnologija, đaci su pravili panoe na hamer papiru, umesto elektronskih prezentacija, što im se takođe dopalo, a nama pokazalo da i ovakav način rada može imati dosta koristi.
Najbolji školski sistemi u svetu neguju ovakvu praksu, a naši učenici su i nama kao i publici pružili  mogućnost da i mi učimo zajedno sa njima ali i od njih. Učenici 2.5 odeljenja su učenici prirodno matematičkog smera, većina njih nikada nije javno bila na sceni ili u dramskoj sekciji, to nam je bio profesionalni izazov, a i zbog toga što su jedno od najboljih odeljenja u našoj Školi i što nismo želele da im dolasci na probe budu izgovor za nedolaske na druge časove, neučenje drugih predmeta. Za ovakav način rada treba da imate svestrane đake, a učenici 2.5 su to zaista.

Naš mali projekat podstakao je i nekoliko drugih kolega da organizuju ovakve prezentacije i časove, tako da se nadamo da ćemo brzo ponoviti uz nekoliko korekcija ovu Prezentaciju kao i da ćemo realizovati i neke druge, rekla je Biljana Drobnjak, master pedagog, u zvanju pedagoškog savetnika.

Exit mobile version