Kome trebaju i čemu služe ovakvi izveštaji Zavoda za javno zdravlje Šabac

ILI, KO SE IGRA SA ZDRAVLJEM GRAĐANA ŠAPCA

Dnevni izveštaji, koje svakodnevno dobijamo od Zavoda za javno zdravlje Šabac a vezani su za situaciju sa koronavirusom u Mačvanskom okrugu, od samog početka epidemije nisu ulivali poverenje. O tome smo mnogo pisali i skretali pažnju, pre svega, odgovornim licima u „krovnim“ zravstvenim ustanovama ali to, očito, nije dopiralo do njih. Nažalost, ono što će, duboko verujem, jednog dana biti okarekterisano kao zločin protiv čovečnosti i što će morati da se sankcioniše, danas je politička igra u kojoj se svakodnevno, na najbestijalniji način, urušava zdravlje građana.

Zabrinjavajuće je i to što se u ovakvim dnevnim izveštajima Zavoda za javno zdravlje Šabac, odnosno onih koji su u ovoj ustanovi za ovo odgovorni, pokušava da igrom brojeva minimalizuju velika opasnost koja se nadvila nad Mačvanski okrug a naročito nad Šabac.

Tako u „sirovom“ i kumulativnom izveštaju stoji da je u toku jučerašnjeg dana u Mačvanskom okrugu samo 13 novih lica pozitivno na koronavirus. Međutim, ako se uporede podaci, a to malo ko čini, sa podacima od prethodnog dana može se zaključiti da je na testiranih 45 građana, ne zna se ni gde ni kad, 13 osoba obolelo – 9 u Šapcu i 4 u Loznici.

Ali ako, pak, sa druge strane dobijete informaciju da u toku dva dana vikenda laboratorija nije radila, da je samo u Šapcu testirano oko 150 lica a da je preko 300 vraćeno kući jer ne postoje testovi onda bi svako ko objavljuje ovakav izveštaj trebao da se zapita šta radi. Naravno, ovde treba da se doda i preko 100 testova od 4, 5 i 6. jula koji još nisu obrađeni, mada je pitanje i koliko su oni više važni, kao i preko 1.600 kontakata koji se nalaze u samoizolaciji.

Da se ne lažemo, svi smo svesni da je zdravstveni sistem Srbije, nebrigom republičke vlasti, u potpunom kolapsu te da su građani Srbije, uglavo, prepušteni Božjoj volji i da niko od nas ne očekuje od lekara da prave čuda u nemogućim uslovima. Ali ne mogu da shvatim da je za pojedine zdravstvene ustanove, kakva je i Zavod za javno zdravlje Šabac, i one koji u njima rade važnija politika i politička šteta koju svojim neprofesionalnim i nesavesnim ponašanjem mogu da nanesu svom političkom protivniku nego što se brinu za zdravlje sugrađana.

I dok je Krizni štab Šapca prepušten sam sebi a građani jedino nadljuskoj borbi medicinskog osoblja Doma zdravlja dotle se vd ditektor Zavoda za javno zdravlje, iako i sam zaražen koronavirusom, zabavlja i igra na društvenim mrežama i sa svojim botovima omalovažava rad Kriznog štaba. A šabački epidemiolozi ćute. Ili prepisuju mere koje republički Krizni štab donosi.

Zato nam i jeste ovako! Zapamtite to!

NIJE SVE CRNO KAO ŠTO IZGLEDA! MNOGO JE GORE!

Ivan Kovačević

Exit mobile version