„Kojekude Karađorđe“ u Narodnom muzeju Šabac

Sećanje na jedan od najslavnijih perioda u srpskoj istoriji

U okviru programa obeležavanja Dana grada, pomoćnica gradonačelnika Šapca Jelena Topalović Petrović u petak je u Narodnom muzeju otvorila izložbu „Kojekude Karađorđe“, nastalu u saradnji Vojnog muzeja iz Beograda i Muzeja grada Novog Sada. Postavka sadrži originalne predmete iz vremena Prvog srpskog ustanka, eksponate koji čuvaju sećanje na jedan od najslavnijih perioda u srpskoj istoriji, a prati je i film „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“ iz 1911.godine. Posetioci mogu videti lične predmete Karađorđa, portrete umetnika i neka od ostvarenja Uroša Predića, Jovana Bjelića, Milića od Mačve i drugih.

-Uloga Karađorđa, istorijski posmatrano, svakako je jedna od najznačajnijih u uspostavljanju temelja srpske savremene državnosti i ostvarivanju vekovne težnje srpskog naroda ka slobodi. Čim pričamo o slobodi, tu smo mi i naš slobodarski Šabac i zato mi je posebno zadovoljstvo što je ova postavka, koja sadrži i veliki broj originalnih predmeta iz Prvog srpskog ustanka, deo šireg programa obeležavanja Dana grada- rekla je Topalović Petrović obraćajući se prisutnima.

Prošle godine obeleženo je dva veka od tragične smrti velikog vođe Karađorđa, koji je bio inspiracija autorima, kustosu Gordani Bulović i muzejskom savetniku dr Mirku Perkoviću, da ga sagledaju u svim aspektima u kojima ga danas pamtimo.

-On je inspiracija i umetnicima, što pokazuju slike Uroša Predića i Milića od Mačve, skulpture. Njegove savremenike sa kojima je vojevao i prelepe komade oružja nismo želeli da prikažemo kao ubojita sredstva, hladna i vatrena, nego kao savršeni umetnički rad i najveći domet puškarskog zanata- objasnila je Bulovićeva.

Kako je podvukao Perković, prošla su dva veka od ubistva čoveka koji je nakon pet vekova podigao Srbiju iz ropstva.

-Nažalost, prošle godine se malo ko u Srbiji setio da obeleži ovaj izuzetno tragičan i za nas vrlo sraman događaj. Ono što Turcima nije polazilo za rukom deset godina, bez obzira koliko puta i na koliko načina pokušavali, nama Srbima je uspelo- da Karađorđa ubijemo sekirom. Taj čovek nije bio samo ratnik, za njegovo vreme uspostavljena je prva vlada Srbije- Praviteljstvujušći sovjet srpski, osnovana prva škola braće Jugovića, uspostavljeni prvi diplomatski kontakti, a uvedena je i regularna vojska. Koliko je bio značajan za Evropu govori podatak da su o njemu pisali Jesenjin, Gete, Viktor Igo, Lord Bajron- istakao je on.

Prisutnima su se obratili direktor Narodnog muzeja Šabac Marko Bingulac, kao i načelnik Vojnog muzeja Gradimir Matić. Izložba vodi u herojsku prošlost u kojoj su naši preci bili sposobni promišljati o državi i oživeti viševekovni san o renesansi srpske otadžbine, a zainteresovani je mogu pogledati do 16. maja.

D.Dimitrijević

Exit mobile version