Klub u kome treniraju šabačka deca

Zoran Negovanović, predsednik OKK „Šabac“

Sa tradicijom postojanja dugom više od 30 godina, OKK „Šabac“ okuplja članove od najmlađe do seniorske selekcije. Poslednjih godina treniraju isključivo šabačku decu, dokazujući da Šabac jeste mesto gde se neguje sport za koji se smatra da je broj jedan u Srbiji.  Iako je klub muško- ženski, među zainteresovanima za košarku ipak prednjače dečaci, ističe predsednik OKK „Šabac“ Zoran Negovanović.

-Stalno primamo nove članove, pogotovo mlađe, juniore, kadete, pionire. Treninzi se odvijaju u Pedagoškoj i Osnovnoj školi „Janko Veselinović“. Najverovatnije sa lepim danima izlazimo iza zgrade Doma sindikata, na najpopularniji košarkaški teren „Milovan Stepandić Stepi“ – navodi Negovanović.

Svi prvotimci su iz Šapca, a nekoliko godina unazad nisu doveli nijednog igrača sa strane, pa svaki član dobija priliku da napreduje i jednog dana zaigra sa seniorima.

-Imamo i juniore koji igraju za prvi tim, nekoliko naših starijih igrača, to su naši klinci. Podstičemo tu decu na taj način, pružajući im priliku da se oprobaju u višem rangu takmičenja. Nekoliko godina unazad iz našeg kluba mnogo igrača je otišlo u dobre, vrhunske prvoligaške klubove, kao što su Partizan i Zvezda, neki i u inostranstvo. Pre nekoliko godina je jedan naš igrač, potekao iz naše škole, otišao i u Real iz Madrida- podvlači predsednik kluba.

Svi klupski treneri su licencirani. Trener zadužen za sve selekcije Dušan Marković prošao je kompletnu školu saveznog ranga i predvodio je našu, kao i reprezentaciju Zapadne Srbije u dva navrata. Zainteresovana deca se raspoređuju po polu i godištu, od čega zavisi i broj treninga na sedmičnom nivou.

-Pošto je klub muško- ženski, svako ima svoju kategoriju i razdvojeni su po godištima. Mlađi imaju tri treninga nedeljno, jer je u tom uzrastu teško držati pažnju deci svaki dan, dok je za starije taj broj treninga veći. U decembru smo pravili pauzu zbog epidemije, iako nismo imali obavezu da prekidamo treninge, ali smo sačekali da se malo smiri smiri situacija. Mnogo dece je u tom periodu stalno zvalo i pitali su kada će se nastaviti treninzi, tako da interesovanje za košarku ne jenjava, uprkos velikoj ponudi različitih sportova u gradu- naglašava Negovanović.

Najviše je dečaka od prvog do osmog razreda koji vredno treniraju i svojom posvećenošću uspevaju da se izbore za nastup u kvalitetnijoj postavi.

-Sva deca koja dolaze i treniraju su tu zbog sporta, ali nije samo bitna košarka, tu je razgibavanje, istezanje, gimnastika- radi se na kompletnom psihofizičkom razvoju dece. Košarka je prvi sport u Srbiji kako god gledamo, mi jesmo zemlja košarke i logično je da deca vole da treniraju. Neko će biti bolji ili manji bolji igrač, ali ne mogu svi biti Nikola Jokić, ni Vlade Divac, ni reprezentativci. To nije suština, važno je da treniraju, zdravo odrastaju, da se sklone sa ulice i da su sa nama na dobrom putu da postanu kvalitetni ljudi- zaključuje Negovanović.

Pored ligaških takmičenja, tu su i turniri, koje će, veruje, organizovati i ove godine. To je odlična prilika za druženje i šansa da odmere snage sa klubovima iz sele Srbije, ali i da kasnije budu njihovi gosti na sličnim susretima. Svi zainteresovani za školu košarke u OKK „Šabac“ mogu se javiti na broj telefona 064 230 89 70 ili u prostorije kluba, u Gospodar Jevremovoj broj 1.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version