Kivi raste i u Mačvi!

Verovali ili ne, neobičan voćka u Salašu Noćajskom:

U dvorištu Zorana Petrovića u Salašu Noćajskom, raste jedna voćka koja je kod nas izuzetno zastupljena, ali u prodavnicama. Reč je o kiviju, koji u domaćinstvu Petrovića uspeva već više od 17 godina. Prvo što smo primetili kada smo ušli u ovo neobično Mačvansko dvorište, jeste da kivi pravi debeli hlad, koji možemo samo zamisliti, a koliko prija tokom vrelih letnjih meseci. A odmah zatim, skrivene ispod lišća, videli smo stotine plodova kivija koji vise sa grana.

Zoran Petrović

„Moj pokojni otac je ovaj kivi dobio pre 17 godina od nekog prijatelja. Tada smo ga posadili ovde u dvorištu, iz čiste radoznalosti. On je posle 3-4 godine rodio i sada se toliko proširio da kad ga ne bi sekao svake godine on bi do sada prekrio dvorište, i otišao kod komšije. Kako je kivi rastao, tako smo dodavalai metalne konstrukcije po kojima on ide. Prvo je bio samo ispred kuće, a sada je vidite stigao pozadi do garaže“, priča Zoran Petrović, dok nam pokazuje nekoliko kutija punih kivija iz njegovog dvorišta.

Ova voćka dobro uspeva na plodnoj Mačvanskoj zemlji, a dvorište Petrovića posebno mu odgovara. Kivi ovde raste između dve kuće, tako da je zimi malo zaštićen od najjačih mrazeva. Da bi kivi rodio, neophodno je da posedujete i mušku i žensku stabljiku.

„Imamo jednu mušku i jednu žensku. Samo ženska rađa i ona je do sada najviše rodila oko 120 kilograma plodova. Najlepše je u proleće kada i jedno i drugo stablo procvetaju, to je prelep prizor“, objašnjava Zoran Petrović iz Salaša Noćajskog.

Zoran je ispod kivija napravio klupe i sto za odmor, iako je ovakva „postavka“ obično tipična za grožđe, koje pravi hladovinu. Takođe, Zoran ističe da na kivi neće ni bubice, pa je tako još prijatnije sedeti ispod krošnje ovog voća.

Kivi u Srbiji ne može da sazreli do kraja. Bere se krajem oktobra, početkom novembra, kada je još tvrd, ali takvi plodovi mogu da stoje i do marta.

„Mi ga sada beremo i čuvamo tokom cele zime. Svi ga obožavamo. Pošto dosta rodi, mnogo toga i poklonimo prijateljima, ne možemo da pojedemo baš preko 100 kilograma kivija. Jedne godine, kada je bio rekord u količini ploda pravili smo rakiju od kivija. Moram vam priznati da je bila jako lepa. Brat i ja smo samleli kivi i ispekli nekoliko litara“, zaključuje kroz smeh Zoran Petrović „vlasnik“ kivija iz Salaša Noćajskog.

Đ.Mijailović.

Exit mobile version