Kineski „Mint“ kupio zemljište za svoju fabriku u Šapcu

Kompanija “Mint” bavi se proizvodnjom autodelova i svoje pogone ima u Aziji, Evropi i Severnoj Americi, a širom sveta zapošljava 18.000 radnika.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić, potpisao je u ponedeljak rešenje o prodaji zemljišta u Severozapadnoj radnoj zoni kompaniji „Mint“ iz Kine. Ovo je investicija koja je još pre nekoliko meseci najavljena, a nakon pokretanja proizvodnje u ovoj kompaniji biće zaposleno 160 radnika.

„U poslednjih dvadeset godina, ovo je najveća strana investicija koja je došla u grad Šabac, oko 50 miliona evra uložiće u prvoj fazi investicije. Danas je grad Šabac prodao 11 hektara svog zemljišta u Severozapadnoj radnoj zoni, za nešto više od 90 miliona dinara. Država Srbija je zaključkom Vlade u dovođenje električne mreže do parcele koju kupuje kompanija „Mint“ uložila oko 87 miliona dinara. Zajedno sa svojom državom grabimo krupnim koracima u zapošljavanje svojih sugrađana“, naveo je gradonačelnik Aleksandar Pajić nakon potpisivanja dokumenta.

On je istakao i da je ovo visoka tehnologija, te da je on siguran da je ulaganje u ovakvu proizvodnju budućnost grada Šapca.

„Ovo je kompanija koja je svetskog renomea i zaista brine o svim komponentama svog poslovanja. Siguran sam da će naši sugrađani vrlo brzo dobiti poslove koji će biti visokoprofitabilni, odnosno da će imati visoke plate. Isto tako, nadam se da će kompanija „Mint“ biti zadovoljna svim onim što se u Šapcu proizvede, te da će proširiti svoje proizvodne kapacitete u godinama koje dolaze“ istakao je Aleksandar Pajić.

Predstavnik kompanije „Mint“ Ian Tian rekao je da je velika čast potpisati ugovor o kupovini zemljišta sa gradonačelnikom Šapca i to za jednu od najznačajnijih fabrika koje će poslovati u okviru „Mint“ grupacije.

„Naš posao je da proizvodimo delove za automobile za najveće proizvođače širom sveta. Svi smo svesni da su električni automobili budućnost, tako da je naš posao u Šapcu proizvodnja komponenti za električne automobile. Na ovaj način u budućnosti ćemo štititi svoje okruženje i smatramo da poslovanje u Šapcu neće doprineti samo našoj kompaniji već i gradu Šapcu. Nadamo se da ćemo odmah nakon izgradnje doprineti stvaranju novih radnih mesta, te da će plaćanjem zarada i poreza doprineti i razvoju čitave Srbije“, naveo je Ian Tian predstavnik kompanije „Mint“.

Nakon kupovine zemljišta planovi investitora su da građevinski radovi ubrzo počnu i do kraja 2021. godine budu gotovi, kada će biti prenete mašine i oprema, a da nakon polugodišnjeg testiranja započnu i pravu proizvodnju. Sredinom 2022. godine u planu je proizvodnja komponenata koji će biti poslate kupcima u Češku i Nemačku, a proširenje proizvodnje planirano je za 2 godine.

Na pitanje novinara zašto se “Mint” odlučio za gradnju fabrike baš u Šapcu, kao i koliko su trajali pregovori, gradonačelnik Pajić je rekao da je to pre svega zbog atraktivnosti lokacije.

“Pismo o namerama, kompanija “Mint” je pradala gradu Šapcu 16. marta i mi smo tada intenzivirali pregovore. Postojale su mogućnosti za odlazak “Minta” i u druge gradove u Srbiji, ali sve ono što smo uradili u prethodnom periodu ih je dovelo u Šabac. To je pre svega novi auto – put do Rume kojim će Šabac biti povezan sa ostatkom Srbije, ali i atraktivnost naše Industrijske zone izgradnjom putne infrastrukture. Mi smo već dali dozvolu za pripremne radove koji se rade na lokaciji kako bismo ubrzali dolazak investitora, odnosno početak rada ove fabrike”, zaključio je Aleksandar Pajić.

Đ.M.

Exit mobile version