Karavan “Digitalna ekspedicija“ posetio i Šabac

Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija” pokrenut je na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost”  – koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion – i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na svom dosadašnjem putovanju karavan „Digitalna ekspedicija“ je posetio Beograd, Prijepolje i Vršac, a na događaju u Šapcu građani su imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo. Pored toga, kroz radionice sa predavačima i razgovore sa domaćim influenserima predstavljene su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti.

Prisutnima se obratio Sreten Selaković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: “S obzirom da živimo u vremenu kada tehnologije napreduju velikom brzinom i imaju uticaj na sve sfere života, neophodno je imati makar osnovna znanja iz ove oblasti, ali i proširivati postojeća. Zato je naš karavan namenjen podjednako kako mladima, tako i starijim generacijama, kako digitalno pismenim, tako i onima kojima do sada ova oblast nije bila dovoljno poznata ili dostupna“.

222-2021-09-11 sabac_digitalnaEkspedicija 03 selakovic_EraDigRevolucije 224

Događaju je prisustvovao i načelnik Gradske uprave grada Šapca koji je tom prilikom izjavio: „Drago nam je što se grad Šabac našao među 16 gradova u Srbiji kroz koje će proći karavan „Digitalna ekspedicija“ i zahvaljujući Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima svi građani koji su se okupili danas na Trgu šabačkih žrtava mogu da saznaju kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji sa državnim upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo. Digitalizacija se u toku pandemije pokazala kao najveća podrška građanima i ovo je idealna prilika da naučimo više o eUpravi i značaju elektronskih servisa kako bi sebi olakšali život. Sada građani imaju priliku da određene obaveze, koje su pre zahtevale mnogo više vremena i čekanja u redovima, obave u nekoliko klikova“.

Tokom naredna tri meseca karavan će posetiti još 12 gradova Srbije: Smederevo, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar. Tom prilikom građani će se upoznati sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Exit mobile version