Kapitalne investicije od velikog značaja za Mačvanski okrug

Govor narodnog poslanika dr Živana Bajića u Skupštini Srbije

Naša obaveza jeste da brinemo i o starima i o mladima. I o ljudima u selu i o ljudima u gradu. Kako se to postiže? Pa to se postiže tako što ljudima dajemo mogućnost da rade i da zarade. I upravo taj ispit sa najvišom ocenom položila je prethodna vlada i svojim primerom pokazala kako rade odgovorni ljudi koji brinu o najboljem interesu svih građana Srbije.

A budžet o kome danas raspravljamo je da i ova Vlada nastavlja da sledi primer dobre prakse i da podržava sve ono što je potrebno za razvoj naše zemlje. Tu, pre svega, mislim na privredu. Na programe podrške namenjene malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima.

Kao neko ko dolazi iz sektora bankarstva ja znam koliko su mojim klijentima bili značajni ovi programi. Koliko im je bio značajan program podrške za nabavku nove opreme. To je program koji se sprovodi od 2015. godine. Koliko je za razvoj i podsticanja razvoja preduzetništva koliko su značajni programi finansijske podrške početnicima u poslovanju. Koliko je značajan program finansijske podrške ženama preduzetnicama i mladima. To su programi koji daju konkretne rezultate.

Primera radi u Šapcu, gradu iz koga ja dolazim, taj rezultat se ogleda u 250 novih aktivnih preduzetnika. To je toliko više preduzetnika na početku 2022. godine u odnosu na kraj 2020. godine. Dvestotine pedeset novih preduzetnika, aktivnih. I sve to posledično dovodi do jednog još značajnijeg rezultata da u Šapcu imamo najnižu stopu nezaposlenosti i najmanji broj nezaposlenih u novijoj istoriji našeg grada. Taj broj je ispod 5.000. Upravo ovi programi ali i ono što je još važnije, i što ova Vlada nastavlja da radi, jeste da nastavlja da izdvaja sredstva za privlačenje investitora. Za privlačenje investicija.

To je program koji je vrlo često osporavan od strane opozicije. Međutim, te kritike su zaista neosnovane, moram priznati. Pre svega zašto je dobar program podrške stranim investitorima? Moje viđenje jeste da država na taj način ne subvencioniše investitora, država subvencioniše radnike, subvencioniše svoje građane i njihove plate. Možete pitati zašto onda jednostavno država ne podeli taj novac građanima? Pa zato što ne želimo da stvaramo socijalne slučajeve. Mi želimo da imamo zdravu zemlju. Ljude koji imaju priliku da se zaposle, da se edukuju, da napreduju, da budu konkurentniji na tržištu rada i svojim radom zasluže da imaju bolje zarade, bolju budućnost. Prema tome mi ne subvencionišemo strane investitore već kroz to subvencionišemo naše radnike i pružamo ljudima mogućnost da sebi i svojim porodicama stvore bolju i lepšu budućnost.

Takođe, podržavam ovaj budžet i iz razloga što se nastavlja investiranje u infrastrukturu, pre svega u putnu infrastrukturu. Opet to je nešto što je najvažnije pokazalo se, jedna od najvažnijih stvari koja je bitna za dolazak novih investitora.

Primera radi grad Šabac, opet iz kog dolazim, pre tri meseca je spojen novi most preko Save. Istom dinamikom gradi se i novi autoput od Rume ka Šapcu. Gradi se i brza saobraćajnica od  Šapca ka Loznici. Upravo to i ovi programi namenjeni subvencionisanju stranih ali i domaćih investitora su nešto što je u Šabac dovelo u poslednje dve godine 20 novih investitora koji će u narednom periodu otvoriti još nekoliko hiljada novih radnih mesta za Šapčane. To su investicije koje za Šapčane znače život.

Sa tim investicijama došla je u Šabac i najveća investicija u poslednjih 20 godina kineska kompanija „Mint“ koja samo u prvoj fazi ulaganja u Šabac ulaže 50 miliona eura. A koja nakon toga nastavlja i sa dugom, trećom pa i četvrtom fazom ulaganja u Šabac. Samo ta kompanija će doneti u narednim godinama nekoliko stotina novih radnih mesta.

Takođe, svi ovi investitori koji dolaze u Šabac doveli su do toga da u Šapcu ponovo počne da se razvija zanatstvo, da se razvija trgovina. Svi lokali u užem centru grada Šapca su zauzeti. Svi ti preduzetnici rade i zapošljavaju neke ljude.

Takođe koliko je važan taj novi auto put od Rume ka Šapcu pokazuje i, potsetiću zbog nekog kratkog pamćenja i zarad istine, da su upravo taj auto put kao glavni argument koristile sve vlade do 2020. godine.

Svi lokalni čelnici su pred izbore, svake izbore, taj auto put koristili kao glavni argument. Neretko su pred izbore dovodili investitore koji su odmah nakon završetka izbora i nestajali kao i to obećanje o tom auto putu. I to je glavna razlika između tog vremena i sadašnjeg vremena kad mi zaista imamo dela i nemamo samo priču.

Ja ne znam i nisam siguran da li postoji i jedan čovek koji argumentovano može kritikovati to što će Šabac dobiti auto put, što ćemo biti u mogućnosti da već od sledeće godine do Beograda stignemo za 45 minuta. Što ćemo za 40 minuta stizati do Aerodroma, za 30 minuta do Loznice, zahvaljujući novoj brzoj saobraćajnici. Što će naši roditelji biti u mogućnosti da do zdravstvenih centara stignu na najbrži mogući način i onda kada im minuti život znače.

Upravo iz tog razloga u danu za glasanje ću podržati ovaj račun. Zbog auto puta, zbog brze saobraćajnice, zbog novih investitora, zbog novih radnih mesta, zbog moje budućnosti, zbog vaše budućnosti, zbog budućnosti moje i budućnosti vaše dece.

Hvala na pažnji i živela Srbija!

Exit mobile version