Kako preživeti „zlatno doba“?

Potrebno je bilo samo dve večeri osrednjih vremenskih nepogoda pa da se uverim u svu brutalnost života, i vremena, koga zovemo „zlatno doba“. Iz ubeđenja da je to tako ili iz sprdnje – procenite sami.

A kako to izgleda u realnom životu?

Dve večeri malo obimnije kiše, sa grmljavinom, sasvim su dovoljne da više od dvanaest sati ostanete bez struje a samim tim i bez vode, dva dana bez interneta a telefon i ovako i onako ne radi jer MTS, ovde gde živim, nema signal ali zato naplaćuje pretplatu i usluge koje ne izvršava – „tako su u mogućnosti“. Ako se tome doda i nekoliko desetina kubika blata koje se sa obljižnje njive, neodgovornog i bahatog komšije, slilo na jedini put koji postoji kao veza sa svetom, i potpuno ga zatrpalo, onda je potpuno jasno da ovo ne bi bilo „zlatno doba“ ni za vreme pre Hrista.

Ali „dobro“ je! Ma, sjajno je u odnosu na ono šta nam se najavljuje!

Posle dvanaest sati stigla je struja, proradio hidrofor pa ne mora više kofom i kišnicom da se spira… „znate na šta mislim“…, internet je ponovo proradio a sa njim i mogućnost informisanja i uveravanja da nam je mnogo bolje i lepše nego što to očima može da se vidi. Telefona i tako nema, i ne treba da ima, jer ko me je terao da izaberem MTS – pa samim tim za to sam snosim krivicu.

Zlu ne trebala kišnica

Međutim, šta ću sa ovih više od dvesta metara puta na kojem se nalazi preko trideset santimetara blata, živog blata, i koje me sprečava do prodavnice da odem a kamo li, ne daj Bože, nešto drugo da se desi. Put je lokalni i za njega niko nije nadležan. Ni saobraćajna ni komunalna policija. U mesnoj zajednici takođe. Komšija, koji je ovu nesreću i napravio, kaže mi jutros, besan što ne može da uđe u njivu i nastavi da bere duvan, „tuži vlasnika njive ja sam samo zakupac“, okrenu traktor, sa sve radnicima, i ode. Nije me pitao, recimo, imaš li hleba ili da li ti je nešto potrebno… A da pomogne u čišćenju puta ne pada mu na pamet.

E, to je danas Srbija. I „zlatno doba“!

Ivan Kovačević

Exit mobile version