Kako kreirati sadržaje za mlade

Održan trening za novinare u Šapcu

Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“ i Institut za medije i različitosti- Zapadni Balkan organizovali su u od 27. do 29. februara trodnevni trening u hotelu „Sloboda“ u Šapcu na kome je bilo reči o tome kako kreirati sadržaje za mlade. Predavači su bile urednica nedeljnika „Vreme“ i portala „Vugl“ Jovana Gligorijević i Danijela Draštata, urednica i voditeljka emisije „Prizma“ Hrvatske radio televizije (HRT), a učesnici novinari iz Šapca, Kraljeva, Užica, Valjeva, Subotice, Pančeva, Sombora, Prijepolja, Beograda.

Istraživanja pokazuju da se o mladima u medijima najčešće izveštava u ekstremnim slučajevima, kako bi se prikazali u izrazito pozitivnom ili negativnom kontekstu, te da zapravo nemamo reprezentativnu medijsku sliku prosečne mlade osobe. Teme interaktivne radionice bile su izveštavanje o mladima, visoki etički i profesionalni standardi, zaštita dece, izbegavanje stereotipa, osiguravanje pristupa medijima, rodno senzitivan jezik, izveštavanje o mladima iz manjinskih grupa. Kao gosti, o iskustvu predstavljanja o medijima, njihovim očekivanjima i tome šta mladi mogu ponuditi medijima, govorili su Viktor Tešić iz nevladine organizacije „Duga“ Šabac, Marina Savić iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) i Ana Jovičić iz Foruma mladih sa invaliditetom. Gosti na tribini bili su i Snežana Radusinović, urednica Hexatorum-a na RTCG, Anđelija Stanimirović, urednica portala Youth Vibes i jutjuberka Irena Marković.

Trening je namenjen novinarima lokalnih medija i predstavlja deo projekta „Mladi“, podržan od Delegacije Evropske Unije u Srbiji i Ambasade SAD u Beogradu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version