Kako će građani spasiti šabački vazduh

Inicijativa ZA ŠABAC BEZ SMOGA je okupila građane koji ne žele da se dave u otrovima koji u vazduh dolaze iz bilo kog izvora, a posebno iz industrijskih postrojenja. Razgovore sa predstavnicima Zavoda za javno zdravlje Šabac, Odeljenja za inspekcijske i komunalno-stambene poslove grada Šapca, „Elixir Zorka“ fabrike mineralnih đubriva Šabac i kancelarije Republičke inspekcije zaštite životne sredine u Šapcu iznedrili su sveobuhvatni zaključak da ne postoji insitucija u koju običan građanin može imati poverenja i od koje može očekivati da ga zaštiti od zagađivanja životne sredine i oštećenja zdravlja.

U ime Inicijative razgovore sa ovim institucijama je vodio dr Dejan Pavlović: “Želeli smo da čujemo da je zdravlje građana na prvom mestu i da nije bitan kapital nego zdrava budućnost naše dece. Nažalost, ispostavilo se da su to bili razgovori sitog i gladnog. Sve što smo čuli su odgovori mi možemo izgubiti posao, mi nismo nadležni, mi radimo sve po propisu, mi ne smemo ništa bez odobrenja Ministarstva. Međutim, građane koji osećaju amonijak i flouorovodonik u vazduhu koji udišu, sumpornu i fosfornu kiselinu, niko ne može ubediti da je sve u skladu sa propisima.”

Šta preostaje običnom građaninu kada ga institucije izdaju, a zlo nasrće na njegov život i život njegove dece? Ima li običan građanin pravo da se brani ili treba kao poslušna ovčica da poturi vrat pod nož? Kako to izgleda kada običan građanin iscrpi sve institucionalne metode borbe protiv onih koji žele da mu uzmu život videli smo prošlog vikenda u malenom selu Rakita podno Stare planine. Oko 350 aktivista iz cele Srbije, među kojima su bili i dr Dejan Pavlović, Mladen Petrović i Stevan Petrović iz Šapca, pridružilo se meštanima u oslobađanju Rakitske reke iz cevovoda minihidroelektrane ručnim i priručnim alatom. Struka i pravo su sve vreme na strani meštana, ali je opština Babušnica, i pored donetog rešenja o uklanjanju položenih cevi, svesno stavila interes vlasnika kapitala iznad interesa naroda i izdala upotrebnu dozvolu za rad MHE. Zato su struka i motika oštetili deo cevovoda u nadi da će u Srbiji u celosti biti demontirana politika gradnje derivacionih minihidroelektrana.

 

Šta iz ovoga mogu da nauče šabački borci za čist vazduh, a šta industrijski zagađivači u Šapcu?

Potrebno je iskoristiti sve pravne mogućnosti koje su na raspolaganju građanima. Nije to samo prijava inspekciji kada se u vazduhu oseti zagađenje koje ispuštaju industrijski trovači, nego je to i praćenje procesa dobijanja dozvola za rad za postrojenja koja su zagađivači životne sredine. Upravo sada je trenutak kada se protiv fabrike mineralnih đubriva Eliksir Zorka, koja je najveći industrijski zagađivač u Šapcu, mogu preduzeti institucionalne mere za sprečavanje daljeg ugrožavanja zdravlja građana. U petak, 28. avgusta 2020. godine, od 12 časova u sali na drugom spratu Gradske uprave grada Šapca biće održana prezentacija Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije postojećeg proizvodnog pogona za proizvodnju mineralnih đubriva u okviru kompleksa “Elixir Zorka” na k.p.br. 6915/35 K.O. Šabac. Uvid u dokumentaciju se može izvršiti svakog radnog dana od 8 do 10 časova u gradskom Odeljenju za inspekcijske i komunalno-stambene poslove u ulici Janka Veselinovića broj 20. Pozivamo vas da nam se pridružite na javnoj prezentaciji i uložite zvanične prigovore na rad trovača šabačke dece. A trovačima i lažnim javnim institucijama poručujemo da ukoliko ne zaštite naše zdravlje neće puno vremena proći dok narod, kao u Rakiti, ne uzme pravdu u svoje ruke.

Tekst izražava stavove

“Evropske zelene partije”

Exit mobile version