Kada nadležni ne reaguju na kršenje propisa nije čudno što su građani zbunjeni

Zelenović je rekao da je nedopustivo da se organizuje vašar u Jagodini, kao i proslave

U Šapcu je šest pozitivnih na kovid- 19. U Opštoj bolnici smešteno je 129 pacijenata, zabeleženo je pet prijema i 10 otpusta, dve osobe su na respiratorima. U kovid ambulanti Doma zdravlja juče je pregledano 119 osoba, 37 prvi put, a 82 pacijenta je došlo na kontrolni pregled zbog retestiranja. Urađena su 97 PCR testa, 73 retestiranja i 11 seroloških testova, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

Prvi put da nema pozitivnih od 24 uzoraka osoba sa tegobama poslatih u Veterinarski specijalistički institut.

-Podsećam da i dalje nema opuštanja, nastavljamo sa preventivnim protivepidemijskim merama, kako bi se ovaj trend održavao duži vremenski period. Od 6. avgusta uzorke šaljemo u nacionalnu referentnu laboratoriju Batajnica na retestiranje. Do sada je poslato 307 uzoraka, još 12 je pozitivno, ukupno 33 za pet dana, od 6. do 11. avgusta. Obaveštavaćemo vas o rezultatima kako budu pristizali. Takođe, za 17 lica nam je stiglo da se moraju ponoviti uzorci- navela je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković i dodala da se uglavnom javljaju pacijenti sa lakšom, a manje oni sa težom kliničkom slikom.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić rekao je da je Policijska uprava kontrolisala 243 lica, od toga 235 telefonski, a osam nenajavljeno obilaskom na adresi stanovanja i nije bilo osnova za pokretanje bilo kakvih postupaka.

-Uručena su 43 rešenja sanitarne inspekcije o samoizolaciji i podneta je jedna prekršajna prijava zbog nepoštovanja radnog vremena po Uredbi republičkog kriznog štaba. Prekršajni sud određuje visinu kazne adekvatnu učinjenom prekršaju. Apleujem da nastavimo da poštujemo mere- nosimo masku, poštujemo distancu, vršimo redovnu dezinfekciju- naveo je Vasić.

Kada imate atmosferu u kojoj se sve radi mimo propisa, organizuju vašari, proslave u restoranima, pozivaju na bazene, a da niko na to ne reaguje, onda građani ozbiljno i otvoreno postavljaju pitanje svrsishodnosti ove borbe, ocenio je gradonačelnik Nebojša Zelenović. Sve manifestacije tokom leta u Šapcu su otkazane, a neizvesne su i septembarske.

-Mi nismo Jagodina i to što je nekima dozvoljeno da budu potpuno van svih zakona, propisa, pravila i ponašanja i postupanja, govori o tome gde živimo. Od početka apelujemo da se drži red i poštuju mere. Sa savesnim i odgovornim Šapčanima smo u zajedničkoj borbi da pobedimo zarazu i na dobrom smo putu da u tome uspemo. Nećemo pobediti ako se ne ponašamo odgovorno. Razmišljanje o Vašaru, Čivijadi, Karnevalu i drugim manifestacijama u septembru za nas je još uvek daleko. Pratimo brojeve u ovoj sedmici, imaćemo sastanak zdravstvenog tima o daljim koracima. Očekujem zvanične informacije u vezi sa početkom škole, imamo niz događaja u avgustu koji prethode ovim manifestacijama. U ovom trenutku vašar nije realna opcija, niko u Štabu o tome ne razmišlja. Mislim da nije realno da se o tome na ozbiljan način razmišlja, ali zadržavamo rezervu da se možda situacija promeni do te mere da se to ozbiljno uzme u razmatranje. Za sada pokazatelji ne govore da se ide u tom pravcu- rekao je Zelenović.

U toku je intenzivno uklanjanje ambrozije na javnim parcelama i gradonačelnik je napomenuo da će Grad pomoći ćemo privatnim licima da to učine, a one koji nisu voljni da se time bave podsetio da imaju zakonsku obavezu da to učine. Grad će to uraditi umesto njih i naplatiti tu uslugu po značajno višoj ceni nego da oni to sami urade na svojoj parceli. Kada razumeju ozbiljnost situacije, građani poštuju mere i red. Apelujem na sve da poštujemo važeće propise u najboljem interesu javnog zdravlja i bezbednosti svih nas pojedinačno i onih čije zdravlje štitimo. Tako ćemo se izboriti sa zarazom, na neki drugi način nećemo. Saglasan sam sa stavom profesora doktora Zorana Radovanovića da je ovo što sad živimo najveća bruka u istoriji srpske medicine, gde je potpuno odsustvo istine i činjenica dovelo do toga da se ljudi ponašaju neodgovorno i da jako teško održati sistem ako sa svih strana dobijate potpuno zbunjujuće podatke, zaključio je Zelenović.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version