Kada ljudi postanu statisti u sopstvenim životima

Premijerno izvedena „Hajka na vuka“

Predstava „Hajka na vuka“, socijalna drama mladog pisca Ognjena Obradovića, u režiji Nataše Radulović, premijerno je u četvrtak izvedena pred punom salom Šabačkog pozorišta. Aplauz publike potvrdio je da je tekst koji je bio u užem izboru na konkursu Sterijinog pozorja 2016. godine protkan sudbinama u kojima mnogi pronalaze vezu sa aktuelnim trenutkom i društvenim ambijentom.

Bezizlaznost, apatija, beskrajno ponavljanje jednog te istog dana usled ponovljanja grešaka od juče i odluka da se krene u nove početke pomerenih za sutra, začarani su krug u kome se kreću Milan (Miloš Vojnović), Mirela (Dragana Radojević), Branka (Aneta Tomašević), Dragan (Ljubiša Barović), Radoje (Petar Lazić) i Tamara (Iva Kevra).

Nevoljeni od života, ali i od sebe samih, okrivljuju druge za svoje pogrešne odluke, nespremni da se suoče sa sopstvenim slabostima i problemima koji se nagomilavaju usled nedelanja. Nosioci drame statiraju u sopstvenim životima, ne čineći, ili mehanički ponavljajući stalno jedne te iste radnje. Ponavljanje scena i dijaloga najbolje oslikava dane koji se ni po čemu ne razlikuju jedan od drugog, a tek poneki segment pravi razliku da se zna da juče nije danas, a danas sutra.

„Danas smo se probudili čvrsto rešeni da će nam od sutra biti bolje, jer nam je juče bilo jednako loše, zato što ni prethodnog dana nije bilo ništa bolje“, reči su rediteljke Nataše Radulović.

-„Hajka na vuka“ je drama mladog pisca Ognjena Obradovića koja je prošle godine bila u užem izboru Sterijinog pozorja i meni je veliko zadovoljstvo što sam imala priliku da radim praizvedbu ovog teksta. Socijalna drama koja se bavi pitanjem buđenja animalnog u ljudima u trenucima socijalne krize, teška priča našeg doba koja se bavi današnjim trenutkom na jedan specifičan način, sa dosta nade govori o ovom problemu- navodi Radulovićeva, dok glumac Ljubiša Barović smatra da je ovo još jedna predstava koja treba da podstakne na razmišljanje o apsurdnosti sveta u kome živimo.

-Ovo je još jedna u nizu predstava koje treba da navedu publiku da se zamisli, u kakvom okruženju živimo, kojim smo budalaštinama okruženi. Mislim da ova predstava, slično „Rubištu“, govori o ivici mozga, egzistencije i tome da smo mi već godinama na ivici- rekao je Barović, dok je gostujuća glumica Iva Kevra izrazila zadovoljstvo saradnjom sa šabačkim ansamblom i zahvalnost rediteljki na angažmanu.

Šabačko pozorište živi i funcioniše u gradu koji je pokazao da u svim vremenima izuzetnu pažnju poklanja kulturi, smatra v.d. direktora Aleksandar Stanković.

-Zadovoljstvo je raditi u takvom ambijentu, ali i velika obaveza. Svesni toga, mi u Šabačkom pozorištu smo izuzetno ambiciozno i dinamično ušli u 2018. godinu i na početku imamo priliku da predstavimo novi projekat u našoj produkciji. Nadamo se da će publika biti zadovoljna i da će ova predstava imati dug pozorišni život- poručio je Stanković.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version