Jubilarne šezdesete „Ljubičevske konjičke igre“

U susret velikom jubileju i svetkovini konjarstva

Jedna od najstarijih ergela u Srbiji.1860. godine osnovao je knjaz Miloš Obrenović, na imanju „Morava“, uz Veliku Moravu. Nastala je, sa ciljem, da se uzgojem najbiljih konjičkih rasa unapredi narodno konjarstvo. Sin Milošev – Mihailo, tom posedu od tristotine hektara, nešto kasnije daje ime „Ljubičevo“, po svojoj majci, kneginji Ljubici. U dvadesetom veka ergela je, izrasla u instituciju visokog ranga, sa oko petstotina grla. Tu prestižnu ergelu, proslavili su Ljubičevac, Niger, Kastor, Rimuz, Kastor, Hajdzan, Mobi Dik, Turmalin, Tina…

Za ergelu, vezana je i danas prestižna konjička svetkovina, „Ljubičevske konjičke igre“. Igre su održane prvi put 1964. godine u Požarevcu i predstavljaju jedinstvenu konjičku manifestaciju, sa nizom pratećih dogadjanja. Glavno galopsko takmičenje je „Kup Ljubičeva“, na deonici dugoj 2.400 metara. U tim galopskim trkama pobeđivali su veliki šampioni: Faktor, Kazanova, Vićenco, Jasmina, Eden, Kajzer, Galjardo…

Najviše uspeha imao je, zobnatički, Kazanova, sa četiri, pobede, A Eden je bio specifičan što je, dve godine za redom osvajao lovore u Požarevcu, ali i  sedam dana kasnije, na igrama u Zobnatici. Takođe i ostale galopske trke, na Igrama, vrlo su zanimljiva.

Dve trke  posvećene su legendama, Milivoju Živanoviću i Blagi Uroševiću, najmlađi galoperi ali i trogodci vodiće borbu – u odvojenim trkama, „Kostolac“ i „Braničevo“.

U kasačkom programu izdvaja se vrhunska trka pod nazivom „Knez Mihailo“.Uz, ovgodišnja takmičenja na Hipodromu u Požarevcu, posebno će se obeležii i „Ljubičevski višeboj“.

U ovogodišnjim nadmetanjima na Hipidromu, biće održano više od deset trka: tu su i preponaši, jahači na duge staze, voltižeri i još mnoge zanimljivosti hipodromske, naravno očekuje se da će na startu najviše biti galopskih grla iz Mačve i Šapca, kako je to i bilo u prethodnih nekoliko godina

– Kada je, Višeboj u pitanju – izraziti favorit je Marko Milenković, ima najspremnije grlo, sa kojim je zamenio sada već legendarnog Nevala 333 a to je tako zato što je sa novim grlom prošle godine izgubio titulu samo zbog jedne sekunde u kurirskom jahanju, naglašava za „Podrinske“, Dejan Stević, osvajač tri najprestižnije trke u konjičkom svetu u Srbiji, Triple Krune, na leđima Tine Kasidolke.

Da vidimo može li ove godine, u Braničevu, biti postignut novi rekord. Inače, treba istaći da će u okviru igara biti održan kulturno-umetnički program sa mnogo  novih sadržaja u odnosu na protekle godine a program počonje 28-og avgusta i traje će sve do nedelje, trećeg septembra.

B.P.

Exit mobile version