Jovana Arnautović sa 16 godina podiže teg od 125 kilograma

Šapčanka osvojila prvo mesto na državnom prvenstvu u pauverliftingu

Šesnaestogodišnja Šapčanka Jovana Arnautović je veoma snažna devojka, tačnije, ona je najjača među svojim vršnjakinjama. U teretani diže težine neverovatne za njene godine, a na nedavno održanom takmičenju u pauverliftingu odnela je prvo mesto. Ona odmerava snagu i sa dosta snažnijim muškarcima, a takmiči se i u sportskom obaranju ruke.

Jovana Arnautović ima 16 godina, a iz benča može da podigne 50 kilograma, a kada je u pitanju mrtvo dizanje ova Šapanka kao od šale podigne 125 kilograma. To je sve deo treninga snage, kako bi se pripremala za međunarodna takmičenja na kojima je do sada ostvarila zavidne rezultate.

– Sportskim obaranjem ruke počela sam da se bavim pre dve godine, i to sasvim slučajno. Bilo je takmičenje u školi, i ja sam se prijavila da bih se družila sa prijateljima, ali priznajem, i da ne bih taj dan otišla na časove, jer ko se takmičio bio je oslobođen nastave. Taj dan završila sam na prvom mestu, ispostavilo se da mi se to sviđa i tako sam počela aktivnije da se bavim tim sportom. Pauverliftingom sam počela da se bavim tek u novembru prošle godine i već u decembru na međunarodnom takmičenju osvojila sam treće mesto, što je za mene izuzetan uspeh – objašnjava Jovana Arnautović, dok namešta tegove u teretani.

Pauerlifting je sport snage, na takimičenjima se iz tri pokušaja dižu određene težine. Kao takav, nije naročito popularan među ženama.

– Drugaricama je malo čudno kad im pričam da mogu da podignem teg od 125 kilograma, nema baš mnogo ni muškaraca mojih godina koji to mogu. One se samo plaše da ne slomim kičmu – kroz smeh kaže Jovana.

Da bi podigla težine preko 100 kilograma, Jovana mora mnogo da trenira, a uz to ide i dosta odricanja. Svakog dana ona u teretani provede po dva sata. Smenjuje se na raznim spravama za vežbanje. Svakodnevno testira svoju snagu i trudi se da poveća opterećenje. Kaže da su joj nagrade lep podsticaj tokom svakodnevnih napornih vežbanja.

– Ove godine sam već bila na jednom takmičenju u sportskom obaranju ruke. Održano je takmičenje u pauverliftingu – Državno prvenstvo u benč presu, i ja sam u kategoriji subjuniora osvojila prvo mesto. Najdraža mi je medalja sa Međunarodnog takmičenja u obaranju ruku, održanog prošle godine u Rumuniji, tu sam osvojila treće mesto – priča Jovana dok pokazuje najjsjajnija odličja.

Kaže da joj je mnogo žao što nema više devojaka u ovom sportu, dodaje da se jedino ona iz Šapca takmiči u pauverliftingu, a ponekad joj nedostaje i protivnica u obaranju ruku.

Đ.Mijailović

Exit mobile version