Još pet obolelih, 19 zaposlenih u laboratoriji Opšte bolnice negativno na virus

Konferencija za novinare komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojše Zelenovića

Od juče je testirano 32 nova lica i pet sugrađana je pozitivno na virus COVID- 19, što znači da je ukupno 45 lica  obolelo od pojave virusa u gradu. Za njih je formirana lista od oko 300 kontakata, testiraju se prema rasporedu i proceni epidemiološke službe. Od poslednjeg izveštaja, u COVID ambulantu Doma zdravlja javilo se ukupno 21 lice, od čega je 19 sa i sedam bez tegoba i dvoje upućeno u Opštu bolnicu Šabac. To su lica koja su išla na redovne preglede u Institut za onkologiju i testirani zdravstveni radnici. Svih 19 zaposlenih zdravstvenih radnika u Opštoj bolnici u Šapcu na odeljenju laboratorije su negativni na virus, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović.

On je napomenuo da je juče upućen zahtev za dozvolu za puštanje u rad privremene bolnice u Ekonomskoj školi, ali da još uvek nema odgovora nadležnih. Prema podacima Doma zdravlja, 17 lica je iz Šapca odvezeno na Sajam.

Virus nisu raširili građani koji žive u inostranstvu

-Jedan broj pacijenta se javljao u Opštu bolnicu, neki su radili testiranja preko epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Šabac, a u poslednjih nekoliko dana najveći broj njih se testira preko COVID ambulante, iako pravila nalažu da je to trijažna ambulanta i da se pacijenti odatle upućuju dalje. Iz dana u dan je sve manje lica pod nadzorom koja su došla iz inostranstva, a u javnosti je uvreženo mišljenje da su zarazu u Srbiju doneli naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu. Prema zvaničnim podacima zdravstvenih institucija, 1381 lice je bilo pod nadzorom od početka. Kao grad smo 16. marta uputili pismo MUP- u i upravi pogranične policije da nam dnevno dostavljaju izveštaje o broju ulazaka naših državljana koji borave u inostranstvu, a sa teritorije su grada Šapca, kako bismo mogli da ih pratimo i evidentiramo. Ta lica se stavljaju pod nadzor i niko od njih nije oboleo i nema simptome. Zdravstvena situacija u gradu Šapcu pokazuje da nisu naši državljani koji borave u inostranstvu doneli zarazu- podvukao je Zelenović.

Poštanska štedionica zatvorena, preduzete sve mere

-Banka Poštanska štedionica je obustavila poslovanje nakon što je utvrđeno da je jedan zaposleni pozitivan. Napravljena je lista kontakata, zaposleni se nalaze u fazama izolacije i testiranja. Očekujem da ćemo od Zavoda za javno zdravlje i nadležne epidemiološke službe dobiti informaciju o broju uzoraka i daljim koracima- rekao je Zelenović.

Još 500 lica je pod nadzorom u produženoj izolaciji, a za 831 je prestao nadzor.

-Pozivam direktore zdravstvenih ustanova u gradu da pravovremeno obaveštavaju javnost o svemu. Jako je važno da sugrađani imaju kvalitetne informacije svakog dana i odgovaraju na pitanja novinara. Građani moraju biti informisani, novinari na najbolji način informišu našu javnost. Poštovanje novinara je poštovanje javnosti, a to znači poštovanje svih naših građana- naveo je Zelenović, podsećajući da nije saglasan sa tim da se sa javnošću komunicira putem saopštenja, već da bi to trebalo činiti putem konferencija za novinare.

Vasić: Gerontološkom centru isporučeno sve neophodno, dezinfekcija se vrši

Juče se na pojedinim portalima se pojavila informacija o nebrizi grada za Gerontološki centar i lica koja su tamo smeštena, te da nisu dostavljena potrebna sredstva i izvršena dezinfekcija tih prostora. U martu je Štab doneo odluku da se podela celokupne zaštitne opreme vrši prema prioritetima, a u prvoj grupi je i Gerontološki centar Šabac. Tokom marta i aprila isporučene su maske od flisa- 500, pamučne maske- 200, pet naočara, nepromočive kaljače- 50 pari, 100 rukavica, pet vizira, koncentrat natrijum hipohlorita dovoljan za 50 hiljada litara za dezinfekciju- rekao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

-Grad nije pravio nikakvu razliku, ostvarili smo kontakt sa Gerontološkim centrom i prema informacijama koje imam tamo nema zaraženih. Privatni Gerontološki centar „Padina“ koristio je javno dostupno dezinfekciono sredstvo. Juče je izvršena dezinfekcija kruga i dostavljeno 50 maski i dovoljna količina natrijum- hipohlorita. Od direktorke imam informaciju da ni oni nemaju zaraženih. Po nastupanju policijskog časa, dezinfikuju se javne površine, a to nastavlja da se radi i u prostorima oba gerontološka centra- objasnio je Vasić i podsetio da se  vrši pojačan nadzor nad privrednim subjektima i stambenim zajednicama kada je reč o poštovanju preventivnih mera koje je grad propisao.

Do sada je jedanaest zdravstvenih radnika zaraženo, članovi njihovih porodica odlukom Vlade smešteni su u Banju Koviljaču. U poslednjem dnevnom izveštaju Opšte bolnice stoji da su jasno definisane zone bez zaraze i zone zaraze, te da je način rada potpuno promenjen nakon što se zaraza raširila na odeljenju. Potvrđeno je i da porodilište u Šapcu radi, zaključio je Zelenović.

Dragana Dimitrijević

 

Exit mobile version