Jokin grab – banja u srcu Mačve za uživanje u geotermalnoj vodi

Pravo mesto za uživanje u geotermalnoj lekovitoj vodi temperature 38 stepeni je Jokin grab, improvizovana privatna banja u srcu Mačve „stara“ 22 godine. Sezona je ove godine otvorena 1. juna, a ako posluže vremenske prilike, trajaće do 20. septembra. Posetioci iz cele Srbije, ali i van njenih granica, dolaze ovde da uživaju u blagodetima tople vode, čije su potencijale među prvima u ovom kraju pre dve decenije prepoznali tadašnji vlasnici. Nemanja Pršić nasledio je porodični posao i priča kako je sve počelo…

-Već četvrtu godinu radim i zaista je lepo videti kako ljudi uživaju u blagodetima koje priroda pruža. Prvo što ističemo je kupanje u geotermalnoj lekovitoj vodi koja pomaže u lečenju kožnih oboljenja, kod reume, bolesti lokomotornog aparata, išijasa, spondiloze… Bušotina postoji od ’86 godine i urađena je kao eksperimentalna za naftu, međutim, našli su toplu vodu. Od ’99 godine smo postepeno počeli i sad smo došli do tog stadijuma da imamo goste iz cele Srbije, a i šire- kaže Pršić.

Među gostima ne preovlađuju određene starosne dobi, pa tako ima i male dece i najstarijih, baka i deka, ali uglavnom svi dolaze porodično, a banja je otvorena svakog dana od sedam do ponoći. Ponekad se organizuju i večeri uz živu muziku i druženje.

-Poslednje dve godine situacija se malo promenila zbog pandemije, ali smo inače imali i posetioce iz Norveške i Engleske koji su dolazili ovde da kampuju- napominje Pršić.

Stručnjaci Rudarskog fakulteta u Beogradu visoko su ocenili kvalitet izvora.

-Na samom izvorištu temperatura vode je negde oko 80 stepeni, a mi smo od te bušotine udaljeni oko kilometar. Voda prirodno dotiče kanalom do kupališta i ovde kod nas je prosečne telesne temperature 37- 38 stepeni. Preporučujemo da se u vodi ne boravi duže od 10 do 15 minuta u kontinuitetu, dešava se da posetioci ostanu i znatno duže, pa o tome treba povesti računa- smatra on.

Kao jedinstvenost ambijenta u kome svi rado borave ističe prirodu koja ga je omeđila sa svih strana i to je ono što ljude mami da mu se ponovo vraćaju. Iako su među prvima u tom kraju prepozali potencijale tople vode i iskoristili je na taj način, za sada nemaju mogućnosti da taj prostor prošire, budući da je teško dobiti neophodne dozvole, između ostalog i za eksploatacionu bušotinu. Zanimljivo je pomenuti i da je banja dobila ime po baka Joki i grabu, drvetu koje je nekad bilo glavno u Mačvi.

D.D.

Exit mobile version