Joca Ubica

Profesor matematike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Jovan Knežević, među učenicima poznat i kao Joca Ubica, nedavno je suspendovan. Dvadeset sedam roditelja jednog odeljenja potpisalo je peticiju protiv njega, tvrdeći da je decu verbalno zlostavljao. Povod je najverovatnije ipak bio broj nedovoljnih ocena.

Takođe, postoje i oni koji o njemu imaju samo reči hvale.

Nemam želju da ovim tekstom presuđujem, niti stajem na bilo čiju stranu. Naveo bih neka svoja zapažanja.

I predložio inicijalno rešenje.

–   Profesor fizike u jednoj našoj elitnoj srednjoj školi je pred pismenu proveru znanja na tabli ispisivao kako zadatak ne treba rešavati, sa usmenim obrazloženjima. Đaci su samo prepisali zapisani sadržaj i na proveri, imajući u vidu zapisano, zadatak rešili pogrešno. Komentarišući tu proveru, profesor se, ljutito, obraćao učenicima ne baš previše biranim rečima. To je bio njegov prepoznatljiv način komunikacije i u drugim odeljenjima, u sličnim situacijama. Nakon par meseci, u školi je sprovedena anketa na temu – najpopularniji profesor. Ubedljivo je pobedio taj profesor fizike!

–  Spremajući đake za pismenu proveru, meni znan profesor matematike, korektno je realizovao predviđeni sadržaj, što se moglo proveriti uvidom u đačke školske sveske, propisani plan i program, i odobrenu zbirku zadataka, sa zadacima koji su po težini označeni raznim bojama. Nekoliko dana pred blagovremeno zakazanu proveru, upitao je đake postoji li nešto nejasno u zadacima koje su imali da provežbaju. Odgovor je bio negativan, đaci rekoše da su sve te zadatke uspešno rešili.

Na tim istim, ”uspešno rešenim zadacima”, broj nedovoljnih ocena bio je neprihvatljiv!?

Možemo li bolje?

Mislim, za početak, da bi roditeljima, pre potpisivanja peticije, trebalo dostaviti potpuni vizuelno – tonski zapis sa spornih časova, i svih koji su im prethodili, a pomažu u sticanju ispravnog utiska. Gde su detaljno snimljeni i profesor i tabla i učenici.

Za to sam se zalagao od početka do kraja svog radnog veka. Isti sadržaj dostavio bih i presuditeljima, kao i celokupnoj zainteresovanoj javnosti.

Pa, kom obojci, kom opanci.

Exit mobile version