Jerotej Petrović na tronu šabačke eparhije

SABOR SPC IZABRAO NOVOG EPISKOPA ŠABAČKOG:

SVETI arhijerejski sabor, na zasedanju u Patrijašiji SPC, izabrao je za novog episkopa šabačkog vladiku Jeroteja (Petrović), koji je rođen 1971. godine u Sremskoj Mitrovici, ali je živio i odrastao u Mačvanskoj Mitrovici, koja pripada Eparhiji šabačkoj SPC.

– Dostojan naslednik vladike Lavrentija došao je za katedru šabačkog episkopa – prvo je reagovanje sveštenstva, monaštva i vjerujućih ljudi.

U sećanju je da je baš vladika Lavrentije, poslije razgovora sa njim i njegovim dobrim roditeljima, dao mu blagoslov da ide u manastir. Vladika Jerotej, koji je, do sada bio vikarni episkop sprpskog patrijarha Porfirija, služio je, za Božić, svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Šapcu, po molbi i blagoslovu obolelog vladike Lavrentija. Poslednji je arhijerej koji je posetio bolesnog Lavrentija.

Novi šabački vladika je završio Osnovnu školu u Mačvanskoj Mitrovici, Gimnaziju u Sremskoj Mitrovici, Elektrotehnički fakultet u Beogradu. A 1998. godine pristupio je bratsvu manastira Svetih arhangela u Kovilju, vrlo brzo upisuje Bogolsovski fakulet u glavnom gradu, koji je završio 2009. godine.Tačno 21. novembra, za vreme studija, primio je monaški postrig od episkopa bačkog Irineja kada postaje Jerotej. Bački episkopp blagoslovio mu je odlazak u Atinu i učenje grčkog jezika i muzičko usavršavanje. Stekao je diplome crkvenog pojca i učitelja crkvene muzike. Završio je postdiplomske studije iz crkvene muzike. Upisao je doktorske studije na Bogoslovskog fakultetu u Beogradu.

U čin jerođakona rukopoložio ga je tadašnji episkog jegarski Porfirije, današnji episkop, a u čin jeromonaga episkop bački Irinej, u oba slučaja u Manastiru Kovilj. Poglavar SPC, Porfirije, je prošle godine u julu u Spomen hramu na Vračaru, svečanim činom arhimadrita tadašnjeg Jeroteja proizveo u čin episkopa topličkog.

Za episkopsku službu je, odmah, čim je dobio panagiju govorio kao o „toj najuzvišenijoj službi i najvećoj časti koju čovek može da dobije u ovom životu“.

– Po rečima svetog starca Siluana Atonskog, episkopima je data velika blagodat duha svetoga i postvaljeni su više svih, te se kao orlovi uzdižu na visinu, posmatrajući nepregledna prostranstva – rekao je vladika Jerotej, koji je istakao da je blagodaran Gospodu što mu je dao čestite roditelje, oca Jovana i majku Ljubicu.

– Blagodaran sam im što su, ne žaleći truda i napora i nikad ne misleći na sebe, učili mog brata i mene šta znači biti dobar, normalan i pošten čovkek.

 

Exit mobile version