Jednoglasno za umanjenje poreza na imovinu

Održana 18. sednica Skupštine grada Šapca

Na dnevnom redu 18. sednice Skupštine grada Šapca, održane u sredu u amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, našlo se deset tačaka. Odbornici su jednoglasno, ali uz kritike opozicije tokom rasprave, usvojili Predlog odluke o umanjenju poreza na imovinu za 2018. godinu, u iznosu od dva posto. Tokom zasedanja, usvojena su i dva pravilnika- o postupku i kriterijumima za izbor programa rada/projekata u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i o načinu, merilima i kriterijumima za izbor projekata iz oblasti kulture, koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada Šapca.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović je podvukao da Grad Šabac umanjuje porez na imovinu, dok ga neki drugi gradovi povećavaju.

-Poprilično je nelogično da opozicija s jedne strane kritikuje, a onda glasa za tu istu odluku. Smatram da je odluka da umanjimo porez na imovinu u našem gradu dobra i donosimo je u trenutku kada u svim drugim gradovima porez povećavaju. To je politička odluka, jer da smo primenili sve one mogućnosti koje se mogu primeniti u ovom slučaju, a što su uradili svi drugi gradovi, nužno bi moralo doći do povećanja cene poreza. Grad Beograd je, na primer, za dva posto povećao porez na imovinu. Očekujemo da ovom politikom uvedemo određenu vrstu poreske olakšice za sve sugrađane, ali ne samo za sugrađane, nego i za privredu i da na ovaj način umanjimo porez za sve privredne aktivnosti i, naravno, podignemo naplatu. Porez je najniži kao što su najniže druge cene usluga u našem gradu. Porez mora da se plati i mi ćemo se starati da uvek obaveze građana prema gradu, državi budu najniže moguće, a usluga najkvalitetnija, ali se obaveze moraju plaćati- podvukao je Zelenović.

Kako je naveo odbornik Srpske napredne stranke Dejan Jovanović, očekivali su ozbiljnu raspravu o važnoj tački dnevnog reda do koje, nažalost, nije došlo.

-Protivili smo se odluci kad je donošena, jer je neprihvatljivo da Šabac ima jednu od najvećih poreskih stopa na imovinu. Iako je gradonačelnik nas uporedio sa Beogradom i Novim Sadom, Šabac po svojim prihodima ne može da se poredi s tim gradovima. Podsetiću da građani Šapca prosečno zarađuju 7.000 dinara manje nego građani u drugim delovima Srbije. Prosečna četvoročlana porodica zarađuje 14.000 manje nego naši sugrađani u drugim delovima Srbije. Gradovi iz okruženja, kao što su Loznica ili Sremska Mitrovica, imaju znatno manje stope poreza na imovinu nego Šabac. Zbog svega toga, imamo situaciju da je budžet na prošloj sednici u deficitu sa 814 miliona, da se Šabac zadužio sa preko milijardu dinara, a da je javni dug do te sednice bio milijardu i 300 miliona dinara. Kad sve to saberete, danas je Šabac u deficitu dve milijarde i 350 miliona. Ako se nastavi ovim tempom, mi ćemo faktički do kraja sledeće godine imati zaduženje gradova iz svojih budžeta, što je neprihvatljivo. Zato u Šapcu nema investicija, razvoja i to je posledica jedne pogrešne politike koja se vodi u ovom gradu- istakao je Jovanović.

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić izrazio je zadovoljstvo konstruktivnom raspravom.

-Skupština je pokazala kapacitet da može blagovremeno da odlučuje o važnim pitanjima za naše sugrađane, što svakako jeste smanjenje poreza na imovinu. Meni je drago da su odbornici jednoglasno doneli odluku da se našim građanima smanji porez na imovinu za dva posto- rekao je Pajić i podsetio da je lokalni parlament u proteklih 18 meseci zasedao jednom mesečno, što je potvrda efikasnosti u radu.

Među deset tačaka dnevnog reda našlo se nekoliko iz oblasti urbanizma, uz razmatranje predloga više planova detaljne regulacije.

D.Dimitrijević

Exit mobile version