Jedini izlaz ponavljanje izbora na svih 100 biračkih mesta

Mora se stati na put pravnom nasilju, poručila lista „Nebojša Zelenović- Šabac je naš“

Presuda Upravnog suda prema kojoj je nova istina da broj listića ne odgovara onom koji stoji u zapisniku potpisanom od strane članova biračkih odbora svih stranaka učesnika na lokalnim izborima govori da je jedini izlaz iz ovakve situacije ponavljanje izbora na svih 100 biračkih mesta. O tome će odlučivati ili Ustavni ili sud u Strazburu, poručeno je na konferenciji za novinare u prostorijama stranke Zajedno za Srbiju koju je organizovala lista „Nebojša Zelenović- Šabac je naš“ sa predstavnicima biračkog odbora te stranke u Šipurskim livadama.

-Ne možemo biti sigurni šta je istina, a šta je fasada. Sud, tužilaštvo, policija, tajna policija je fasada i ovo što se desilo sa GIK-om čiji rad ne prizanjemo, je fasada. Spremili smo debele dokaze o svim nezakonitim radnjama. Ne postoji nijedan sud na planeti koji može na osnovu svih činjenica sa izbora u Šapcu da donese drugačiju odluku nego da čitav izborni proces u Šapcu poništi, ako sudi pošteno i po zakonu. Nastavljamo našu borbu- rekao je Zelenović.

 

Predsednica biračkog odbora na biračkom mestu 28 u Šipurskim livadama 5. septembra i 3. oktobra Sanja Pavlović napomenula je da nije član nijedne političke stranke, niti je ikada bila politički aktivna. Dodala je da u četvrtak, 1. okrobra, nije ona primila izborni materijal, već njen zamenik. Na biračkom mestu 3. oktobra pored nje je bilo još 11 članova, predstavnika različitih političkih stranaka i jedan nezavisni posmatač i svi su ravnopravno učestvovali u izbornom procesu. Broj birača upisanih u knjigu prebrojavan je dva puta i iznosio je 845, ona je pečatirana i stavljena u džak, kao i glasački listići. Svi su bili prisutni kad je skinut pečat sa kutije i pristupilo se brojanju listića, da bi se konstatovalo da se broj glasačkih listića ne poklapa sa brojem upisanih birača.

-Član biračkog odbora delegiran ispred Zapadne Srbije utvrdio je da na kamari Srpske napredne stranke treba da stoji 490 listića. Kada sam pristupila kontrolnom brojanju, ponovo utvrđujem da je 491. Tada počinje haos, gde su članovi SNS- a počeli da se konsultuju i konstatuju da ima listić viška i da se mora pristupiti ponovnom brojanju. Još dva puta sam kontrolno prekontrolisala, ali svi su prisustvovali brojanju, ponovo se pojavljuje jedan listić više od broja upisanih. Tada pristupam ponovnom brojanju knjige potpisa, još dva puta, gde je broj 845. O svemu je obaveštena Gradska izborna komisija. Članovi biračkog odbora SNS-a, Ruske i Zapadne Srbije na mene vrše pritisak da ponovo prekontrolišem kamaru gde je bio problem, što sam ja i učinila. Obavljeno je peto kontrolno brojanje- ispričala je Pavlovićeva.

Dodala je da je u zapisniku upisano činjenično stanje, te da je nije htela da učestvuje ni u kakvim malverzacijama.

-Sve sam radila pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, a kome se to ne sviđa, nije moj problem. Podsećam da je 5. oktobra Boban Birmančević podneo krivičnu prijavu protiv mene da sam naknadno ubacila glasački listić u kutiju. Nakon toga sud donosi odluku da tog listića nema, a svi smo uredno potpisali zapisnik, niko se nije pobunio. A sada sam ja krivično gonjena da sam ubacila listić, a onda se kaže da listić ne postoji. Gde je listić, da li je sklonjen, čiji ja ruka potpisala da smo mi svi falsifikovali rezultate? Članovi SNS-a me optužuju da sam nekog zaključala, nisam dozvolila da se broje listići. Da li sam ja tako moćna da o tome mogu da odlučujem i da li bi 11 članova meni to dozvolili? Naglašavam da su policija i inspektori u civilu sve vreme stajali ispred biračkog mesta. Da je to tako, mislite li da bi meni neko dozvolio da odem iz te prostorije, da niko ne bi istog trenutka otišao u policiju da me prijavi- zapitala je ona.

Šef pravnog tima Nebojše Zelenovića Aleksandar Mijailović podvukao je da su u pitanju dva problema- listić koji je negde nestao, što predstavlja izbornu krađu i poslednja odluka Upravnog suda. Istakao je da GIK nema ni legitimitet, ni legalitet da odlučuje.

-Upravni sud od marta donosi protivzakonite odluke. Sada je odlučio da prizna krnju Gradsku izbornu komisiju. Konstatuje da su ostavke bez uticaja na ocenu zakonitosti žalbenog rešenja, da samim činom podnošenja ostavke članovima komisije ne prestaje članstvo. Ostavka je neopoziva i važi od trenutka kada je saopštena. Ovo je jako bitno, ako sud ne konstatuje ostavke, ne mora da se obazire na mnogo veći problem. Jer, prema Zakonu o lokalnim izborima nijedna stranka ne može da ima više od polovine članova u GIK-u, a SNS u ovom slučaju ima pet, Zapadna Srbija tri člana. Jelena Jekić nema pravo da bude zamenik člana koga nema, jer zakon o lokalnim izborima kaže da članu i njegovom zameniku prestaje članstvo u izbornim organima kada prihvati kandidaturu za odbornika. Ovo je eksplicitno kršenje zakona od strane Upravnog suda. Predsednik izborne komisije, koji je u ostavci, nije ovlastio sadašnjeg predsedavajućeg, niti bilo koje lice da vrši tu funkciju. Ne može Gradska izborna komisija da donosi odluke pre nego što Upravni sud odluči po svim žalbama, a u ovom trenutku se još odlučuje o jednoj. Mi smo podneli novi prigovor koji sadrži sve razloge zašto je GIK nelegalan, zajedno sa predstavnicima liste „Metla- Opstanak“- pojasnio je Mijailović.

Zelenović je rekao da je jedini zakonit izlaz bio da se oformi nova Gradska izborna komisija na zasedanju lokalnog parlamenta u starom sazivu, ali da Nemanja Pajić nije odgovorio na taj poziv. Drugi izlaz je da ponavljanje izbora na svih 100 mesta.

-Umesto toga se samo nastavilo sa pravnim nasiljem. Građani su se, pored toga što su trpeli fizičko nasilje sve vreme koje je dovelo do toga da se dramatično ospori izborna volja, suočili sa pravnim nasiljem unazad nekoliko meseci. Sud je presudio da nema viška listića u kutiji, a  12 ljudi je to utvrdilo. To je namerna nezakonita radnja, što znači da ćemo i protiv tog sudije podneti krivičnu prijavu, kao i protiv svakog drugog ko je kršio zakon. Ovo nije odlučio ni Birmančević, ni Pajić, ni Sandokan, već Vučić lično. On je odlučio da razvali naš ustavni poredak, a odluke su razvaline ili ostaci onoga što bi trebalo da stvori sliku da ipak neki organi postoje i da nešto odlučuju. To nisu organi, već ispostave SNS-a, jer donose stranačke odluke koje su pre toga najavljene iz SNS-a. Vučić je odlučio da će do kraja oktobra sve biti gotovo u Šapcu. Ne može on i SNS da sudi šta će biti na nekim izborima. To odlučuju građani i kad to čine slobodno, formiraju ustavni poredak na slobodno izraženoj volji. Ovo je atak i nasilje nad ustavnim poretkom. Ima li danas važnijeg razloga da se borimo nego da se takvom urušavanju države suprotstavimo- zaključio je on.

Komentarišući audio snimke koji su se nedavno pojavili u medijima, naveo je da je naša tehnologija toliko uznapredovala da možete bilo šta da montirate i puštate, te da će zbog toga tužiti list „Informer“.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version