Jedanaestoro Šapčana obolelih od kovida 19 hospitalizovano u poslednja 24 sata

Rezultate testiranja čeka 301 lice

Od juče je u Šapcu 17 novoobolelih, a ukupno 301 osoba još uvek čeka rezultat testa na kovid 19. Trenutno je u Opštoj bolnici Šabac smešteno 30 pacijenata u crvenoj , 20 u sivoj zoni. Jedanaestoro je hospitalizovano u poslednja 24 sata, a svi pacijenti su sa srednje teškom kliničkom slikom. Policijska uprava Šabac kontroliše 759 kontakata lica 183 pozitivnih lica, a ukupno je od početka epidemije obolelo 258 ljudi. U kovid ambulantu u toku prethodnog dana javilo se 128 pacijenata sa simptomima virusa kovid 19, pcr testom testirano je 84 pacijenta od osam do 18 sati, koliko je radno vreme vikendom, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

-Testove smo prosledili Zavodu za javno zdravlje, koji ih šalje laboratoriji KC „Vatreno oko“. Od danas šaljemo uzorke na Veterinarski specijalistički institut, koji je radio analize u martu i aprilu, a rezultati će stizati u roku od 24 sata. Sutra očekujemo rezultate testiranje za uzorke uzete danas. Odradili smo 13 brzih seroloških testova, kojim se utvrđuje da li je neko preležao virus ili ima akutnu infekciju- navela je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac dr Jasmina Stanković.

Grad Šabac radi najviše što može da pojača mere dezinfekcije, svakodnevno se peru ulice, održavaju javne površine, parkovi i trgovi, vrši  redovna dezinfekcija prostora i nadzor nad tim poslovima. Sve stambene zgrade su dobile nalog da vrše pojačanu dezinfekciju, a komunalna policija i inspekcija redovno će izveštavati o poštovanju tih mera, kao i nošenju maski u zatvorenom prostoru, radu ugostiteljskih objekata i noćnih klubova. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je rekao da svi koji su na Skupštini glasali protiv proglašenja vanredne situacije u gradu smatraju da ne treba da se preduzimaju bilo kakve mere zaštite stanovništva u Šapcu.

-Nisam saglasan sa takvom odlukom, kao ni sa izjavom predsednika da nema potrebe za vanrednom situacijom. Podaci ukazuju da je situacija dramatična, svi treba da se uključe u to i preduzimaju mere koje u ovom trenutku preduzimamo. To ponašanje ima veze sa elementarnom odgovornošću. Na danaašnji dan imamo dva i po puta više obolelih nego po završetku vanredne situacije u celoj zemlji- podvukao je Zelenović.

Na sednici Štaba razmatrano je ponovno otvaranje privremene bolnice u Šapcu, a Zavod za javno zdravlje doneće odluku o tome, kao što je to učinio i prošli put, objasnio je.

-Tvrdnje članova SNS-a sa sednice Skupštine grada Šapca od pre neki dan su maliciozne, neodgovorne i opasne po zdravlje građana Šapca. Ako bude bilo potrebe, prepune se drugi kapaciteti i to oceni zdravstveni tim i nadležna stručna tela, mi ćemo u roku od 48 sati ponovo uspostaviti kovid bolnicu u Ekonomskuoj školi. Verujem da je i prvi put ta odluka bila dobra stvar, iako za to nismo dobili saglasnost ministarstva- naglasio je on.

Opšta bolnica Šabac ima kapacitet od 200 kreveta da u različitim zonama primi lica koja su pozitivna na kovid 19 i nisu takvog zdravstvenog stanja da mogu da idu za Beograd.

D.Dimitrijević

Exit mobile version