Jedan Šapčanin preminuo od COVID- a 19

Preventivne mere ostaju na snazi i po okončanju vanrednog stanja

Jedan novozaraženi Šapčanin je pacijent koji je prethodno bio smešten na Institutu za onkologiju, gde se pretpostavlja da se inficirao virusom COVID- 19, sada je u Beogradu na lečenju. Zabeležen je i prvi smrtni slučaj kao posledica ovog oboljenja, a reč je o osobi koja se zarazila u prvoj sedmici pojave virusa. Za druga dva ranije preminula nema potvrde da je korona virus uzrok smrti, a ukupan broj do sada obolelih je 72, saopštio je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

Prevencija, opremanje zdravstva i nesmetano odvijanje života
Grad se potrudio da u periodu vanrednog stanja ostvari tri ključna cilja: deluje preventivno, obezbedi efikasnost zdravstvenog sistema i da ne dozvoli da život stane.
U okviru mera prevencije podeljeno je više od 200 hiljada zaštitnih maski, kao i besplatna dezinfekciona sredstva svima. Za jednu četvoročlanu porodicu potrebno je deset evra dnevno, što je za 25 dana mesečno svakodnevnog izlaženja 250 evra, a to su veliki izdaci, osim ako ne živite u Šapcu, smatra Zelenović.
-U trenutku kada nije bilo zaštitnih sredstava za sve u sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji, iz robnih rezervi grada povukli smo 30 hiljada zaštitnih maski i delili ih prema prioritetima. Obezbeđivali smo i dodatnu zaštitnu opremu- mantile, kaljače, skafandere, fantomke, vizire. Naši zdravstveni radnici su imali vizire kada ih je imala samo Televizija Pink. Dokaz njihove važnosti je da nijedan zdravstveni radnik u Domu zdravlja nije oboleo. Građevinska operativa nije prestajala da radi ni za vreme vanrednog stanja, što je značajno u okolnostima pojačane dezinfekcije i kada imate dovoljan broj zaštitne opreme. Radile su zanatlijske radnje, trgovine i svi su nosili zaštitnu opremu- naveo je Zelenović i podsetio da su pijace ponovo otvorene 2. aprila, skoro tri nedelje pre nego u ostatku Srbije.
Svakodnevan nadzor, ocenio je gradonačelnik, pokazao je da sistem može da se organizuje i funkcioniše tako da u njemu svi budu bezbedni, a da se privredna aktivnost odvija. Poštovanje mera predstavlja izraz zajedničke solidarnosti. Takav pristup, kada ljudi imaju dobru informaciju i znaju da poštujući mere čuvaju sebe i druge, mogao je da ih spase policijskog časa.
Firme ponos Šapca, građani solidarni
-Građani su pokazali solidarnost i ja im se zahvaljujem što su učestvovali u zajedničkoj odbrani do sada i firmama koje su takođe učestvovale i dale svoj maksimum. Ponosan sam na šabačke firme, one su tvrd orah, porodične firme koje u teškom vremenu mogu da se prilagode situaciji, poštuju red i u ovakvim teškim okolnostima zapošljavaju nove ljude i planiraju nove poslovne poteze. Kao što su firme tvrd orah, tako je i Šabac tvrd orah- poručio je on.
Od 45 testiranih, jedno je pozitivno i iz Opšte bolnice upućeno u Beograd. Od 28 danas uzetih uzoraka, četvoro je sa tegobama, pet čeka prijem u bolnicu, sedam onkoloških pacijenata, a ostalih 13 je retestirano nakon 14 dana. Do sada je 19 takvih sugrađana ozdravilo. Od 1. maja nije bilo transporta ni u jednu bolnicu, rekla je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.
-Apelujem na sugrađane da nastave da poštuju mere i po ukidanju vanrednog stanja, da ne bismo imali novoobolele- da se nose maske, rukavice i poštuje fizička distanca i u narednom periodu. Svi koji imaju tegobe- febrilni, povišena temperatura, kašalj, mogu se i dalje javljati u COVID ambulantu. Broj telefona je 363 505, radno vreme od sedam do 22 sata. Ostali lekari će dežurati u drugim ambulantama po rasporedu. Od ponedeljka Služba za zdravstvenu zaštitu dece radi sistematske preglede zbog odlaska u vrtiće i osnovnu školu, radi se i vakcinacija. Nastaviće se pozivanje pacijenata na skrining preglede. Medicina rada od danas počinje preglede za izdavanje lekarskih uverenja za posao, kao i periodične preglede zaposlenih u dogovoru sa firmama- istakla je dr Stanković.
Po ukidanju vanrednog stanja, očekuje se dostavljanje vanrednih mera od strane Republičkog kriznog štaba, a u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa, objasnio je načelnik Gradske uprave Milan Vasić. Još uvek nisu stigle instrukcije Zavoda o ponašanju ugostitelja, ali je poznato da je potrebno nošenje maski, rukavica i socijalna distanca. Komunalna policija i inspekcija nastaviće da deluju preventivno i u narednom periodu upozoravaju na poštovanje mera.
-Na osnovu preporuke Grada Šapca, Gradsko veće donelo je zaključak kojim su ugostitelji oslobođeni takse za 2020. za zauzeće javne površine koje se odnosi na letnje bašte. Svi koji otvaraju bašte moraju proći redovnu proceduru i dobiti rešenje za otvaranje, ali ni oni neće plaćati tu komunalnu taksu- podvukao je Vasić.
Dragana Dimitrijević

Exit mobile version