Jedan novooboleli, ima razloga za optimizam

Zajedničko delovanje svih službi u gradu dalo rezultate

Sa jednim novim pacijentom pozitivnim na virus COVID 19, broj ukupno obolelih u Šapcu je 59. To je pozitivan trend i uliva dodatni optimizam da je dosadašnji rad bio koristan i da je zajedničko delovanje svih službi u gradu dalo rezultate, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović.

Ni Specijalna bolnica u Banji Koviljači ne ispunjava uslove, načelnik okruga nije dobio ministra

U izveštaju Opšte bolnice Šabac se navodi da je stanje redovno, nema novoobolelih zdravstvenih radnika, ta da je u odnosu na ukupan broj zaposlenih procenat zaraženih manji od dva posto, značajno niži od republičkog proseka- 11 posto. Testirano je 115, a u izolaciji se nalazi 36 radnika.

Zaraza u Šabac nije došla iz inostranstva
-Pod zdravstvenim nadzorom je 249 lica, a za oko 160 od ukupno 1381 lica došla iz inostranstva do 23. aprila ističe mera samoizolacije. Zaraza nije došla u inostranstva u grad Šabac i ovaj deo Srbije- naglasio je Zelenović.

Šesti dan bez zvaničnog odgovora ministra zdravlja Zlatibora Lončara na zahtev za otvaranje privremene bolnice u Ekonomskoj školi u Šapcu, gradonačelnik je razgovarao telefonom sa načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Vladanom Krasavcem, koji je pokušao da dođe do ministra, ali nije uspeo.
-Rekao mi je da je kineska delegacija juče posetila Specijalnu bolnicu u Banji Koviljači, gde je smešteno deset sugrađana, zdravstvenih radnika, policajaca, pripadnika vojske i prema njegovim rečima ni taj objekat ne ispunjava uslove da bi tamo bila smeštena ta lica. Očekujemo zvaničan stav nacionalnog kriznog štaba po tom pitanju. Mi smo usvojili sve zahteve koji su pred nas stavljeni, pa čak i taj da smo našli infektologa koji trenutno nije raspoređen, ali je voljan da dođe da radi u Šapcu- naveo je Zelenović i izrazio zahvalnost svim firmama koje su na bilo koji način pomogle odbranu od korona virusa u gradu, a dostavljeni su podaci gradskog računa onima koji su u inostranstvu i žele to da urade.

Sistem mora da funkcioniše ako se mere sprovode do kraja
-Prvi smo u Srbiji zatvorili kladionice, kozmetičke i frizerske salone. U jednom trenutku smo zatvorili i pijace, dok nismo organizovali sistem da ljudi tu budu bezbedni, uz utvrđena pravila ponašanja, kao u bilo kojoj piljarnici ili marketu- naveo je gradonačelnik Zelenović i dodao da bi voleo da se, ako je već uveden kineski sistem, on do kraja i poštuje, uz obavezno nošenje zaštitne opreme, ali da to nije slučaj u celoj Srbiji.

 

Nema testiranih u COVID ambulanti

U COVID ambulantu nije se javio nijedan pacijent sa sumnjivim simptomima, a za tri uzeta uzorka za ceo prethodni dan i jutros do deset čekaju se rezultati večeras.
-Od 14 testiranih juče svi su bili negativni. Jedan testiran kontakt sa COVID pozitivnom osobom u Zavodu za javno zdravlje imao je pozitivan nalaz i smešten je u bolnicu za lakše obolele. Od ukupno 34 sanitetska transporta, 24 su smešteni na Sajam, a ostalih deset u Banju Koviljaču- rekla je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.
Odeljenje komunalne policije, JKP „Stari grad“ i kol centar dežuraju za praznike.
-Pozivam sve starije sugrađane da se jave na broj telefona 364 130 od sedam do 16 sati svakog dana za uslugu ili pomoć u nabavci. Putem tog broja izdajemo potvrde za izlazak za vreme policijskog časa sugrađanima koji neguju onkološke pacijente- objasnio je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Šapčani tokom policijskog časa
U prvim danima policijskog časa u Šapcu bilo je dnevno između osam i deset krivičnih prijava, a prve dve nedelje dnevno po dva- tri privođenja. U poslednjih nekoliko dana podnosi se u proseku po jedna prekršajna prijava, a uglavnom je reč o licima od 65 i više godina koja imaju zabranu kretanja.

Konferenciji za novinare nisu prisustvovali direktor Opšte bolnice Šabac dr Slobodan Popović i direktor Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković, a Zelenović je rekao da će pitanja u vezi sa stanjem pacijenata iz Šapca smeštenih u bolnice u Beogradu proslediti direktoru Bolnice, koja je upućivala te pacijente na lečenje.
Dragana Dimitrijević

 

 

 

Exit mobile version