„Jazaki“ nastavlja sa radom uz posebne mere i pojačan nadzor

Od 120 testiranih u Domu zdravlja 58 pozitivnih

Od 148 testiranih u Domu zdravlja i Opštoj bolnici 62 pacijenta su pozitivna, što je u poslednjih desetak dana najbolji rezultat koji uliva nadu da polako izlazimo iz najgorih podataka. Od ukupno 120 testiranih u Domu zdravlja 58 je pozitivnih, što je manje od 50 posto pozitivnih, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

Osnovna mera- pojačano testiranje i analiziranje, nadzor nad zaraženima i njihovim kontaktima, jedini su put da se izborimo sa zarazom i uvođenjem policijskog časa, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

-Verujem da to niko ne želi i mislim da je zato naša borba u Šapcu može da omogući da se život dešava, da se s jedne strane omogući da se firme ne zatvaraju, a da se poslovi odvijaju. Takav put košta u smislu testova i angažovanih ljudi, ali neuporedivo manje od toga da stane cela zemlja. Juče je tokom trajanja konferencije stigla informacija o preporuci Zavoda da se zatvori kompanija „Jazaki“ na 14 dana, da bi nakon razgovora sa kriznim štabom Vlade RS došlo do promene te odluke i Zavod je stanovište promenio, naloživši uvođenje posebnih mera, a odnose se na određene procedure unutar kompanije, način na koji se prevoze zaposleni i nadzor nad svim tim merama. Sinoć na štabu smo imali posebnu meru i ona se od danas primenjuje. Večeras očekujem izveštaj nadležnih službi o pojačanom nadzoru i da odgovorna lica u kompaniji urade svoj posao savesno i odgovorno. Smatram da je to u najboljem interesu svih, da se i najmanja izvorišta zaraze stave pod kontrolu, a da s druge strane ekonomija u Šapcu i Srbiji nastavi da funkcioniše- naveo je Zelenović.

U kovid ambulantu javilo se 252 pacijenta, a juče je testirano najviše do sada- 170 PCR testom, devet serološkim, uz odobrenje Veterinarskog specijalističkog instituta, čime će se smanjiti gužve i čekanje na pregled. Stigli su rezultati za 120 pacijenata testiranih PCR testom 14. jula, 58 je pozitivno.

-Taj podatak raduje, ali ne smemo da se opuštamo, insistiramo na poštovanju svih mera- da smanjimo okupljanje, nosimo maske, dezinfikujemo ruke, poštujemo fizičku distancu. Jako je važno da se svi febrilni jave na pregled, da ne ostaju dugo kući, posebno ako počinju da kašlju, jer se pneumonije ponekad ne mogu čuti slušalicama, a doktor to procenjuje kliničkim pregledom i drugim dijagnostičkim procedurama. Time ćemo smanjiti broj hospitalizovanih pacijenata. Posle razgovora sa direktorom Opšte bolnice dr Slobodanom Popovićem i državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja uputićemo deset medicinskih sestara i tehničara na rad u kovid bolnicu kako bismo im pomogli. Nastavićemo da sarađujemo, jer smo na istom zadatku, da smanjimo broj zaraženih i zaustavimo epidemiju- podvukla je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

Zelenović je rekao da su imali upit iz kriznog štaba Vlade i premijerke Ane Brnabić u vezi sa kapacitetima i funkcionalnošću privremene bolnice u Ekonomskoj školi, budući da su kapaciteti Opšte bolnice pri kraju, jer primaju sva lica sa težim simptomima iz osam opština.

-Odgovorio sam pozitivno, u smislu da sve kapacitete koje imamo stavljamo na raspolaganje za sve što je potrebno da bismo se izborili sa zarazom. Pošto smo dali sve podatke u vezi sa tim kako će se organizovati privremena bolnica, očekujem da danas u toku dana krizni štab donese takvu odluku i da večeras krenemo u opremanje sportske sale u Ekonomskoj školi koja bi primala, verujem, one pacijente sa blažim simptomima, ali za koje je neophodan medicinski nadzor. Kao grad smo prihvatili da snosimo troškove, a da Ministarstvo zdravlja snosi sve troškove za angažovanje ljudstva, dodatnog medicinskog kadra i opreme za nesmetan rad privremene kovid bolnice- objasnio je gradonačelnik.

Broj pozitivnih na kovid- 19 od početka epidemije premašio je hiljadu, sa blizu dve hiljade kontakata.

D.Dimitrijević

Exit mobile version