Januarski računi za grejanje podeljeni na dva dela

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović posetio JKP „Toplana“ Šabac

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, član Gradskog veća Slaviša Kostadinović i energetski menadžer grada Slobodan Jerotić,  posetili su u sredu JKP „Toplana“. Tom prilikom je istaknuto da je doneta odluka da se januarski računi za grejanje podele na dva dela, od čega će dve trećine građani plaćati u februaru, a drugi deo će im stići na aprilskim računima u maju.

Direktor „Toplane“ Aleksandar Prodanović rekao je da je to preduzeće dokazalo da je tehnički opremljeno da obezbedi kvalitetno grejanje građanima, ali i da ovim činom pokazuje razumevanje za svoje potrošače.

-Nama su naši potrošači na prvom mestu. Budući da je ovaj januar najhladniji od kada postoji šabačka „Toplana“, od 1985. godine, prosečna temperatura je bila za osam stepeni niža u odnosu na isti mesec prošle godine i utrošak energije je bio veći. Kako bismo izašli u susret građanima grada Šapca, mi smo u saradnji sa gradonačelnikom doneli odluku da januarske račune za utrošak toplotne energije prema građanima podelimo na dva dela. Prvi deo u iznosu od dve trećine će platiti u februaru, a drugi deo će platiti sa aprilskim računom u maju. Time smo pomogli budžete građana da oni u ovom trenutku ne osete veću potrošnju energije- podvukao je Prodanović i dodao da će „Toplana“ kreditirati građane za taj iznos, te da će obaveze prema „Srbijagasu“ izmiriti preduzeće iz svojih sredstava.

Energetski menadžer grada Slobodan Jerotić je rekao da, zbog činjenice da je osnovno gorivo koje se koristi prirodan gas, „Toplana“ stalno ima gubitak u naplati zbog kursne razlike.

-Prirodni gas se obračunava sa deviznom klauzulom, što znači da, u zavisnosti od kursa dolara, odnosno evra, na svetskom tržištu, i nama raste cena prirodnog gasa. Mi nismo u situaciji da na isti način građanima naplaćujemo, tako da zbog kursne razlike imamo permanentno gubitak u naplati. S druge strane, „Srbijagas“ nama fakturiše na 15 dana, a mi nismo ni stigli da naše račune ispostavimo, tako da zbog tog kašnjenja plaćamo konstantno penale, odnosne kamate. To je problem zbog koga imamo stalne gubitke i zato pokušavamo da se okrenemo ka alternativnim obnovljivim izvorima energije, kako bi prirodni gas što manje učestvovao u odnosu na gorivo koje koristimo u toplanskom sistemu- objasnio je Jerotić.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ocenio je da, uprkos zastareloj opremi, uprava i kolektiv „Toplane“ održavaju visok nivo kvaliteta usluge, što omogućava da grad Šabac ima jednu od najnižih cena grejanja u Srbiji, a sigurno za 50 posto nižu nego u gradu Beogradu.

-Jako nam je važno da naši građani shvate da se trudimo na svaki način da oni imaju najbolju uslugu po najnižoj ceni. Ideja da se odloži plaćanje duga za januarski račun, a da zapravo račun bude na nivou decembarskog, pokazuje koliko je „Toplana“ spremna da izađe u susret građanima kada je to najpotrebnije. Odlučili smo da, s obzirom na činjenicu da postoje problemi u funkcinisanju sa „Srbijagasom“ i utvrđivanju monopolske cene na tržištu, želimo da iznađemo nova rešenja, da umesto ruskog imamo naše, domaće gorivo, a to je agrobiomasa, odnosno otpad sa njiva koji bi naši poljoprivrednici spalili ili bacili. Naš partner koji bi izgradio toplanu na biomasu bi ga kupio, a naši poljoprivrednici dobili priliku da zarade- rekao je Zelenović i poručio da će u gradu Šapcu sigurno u naredne četiri godine biti najniža cena grejanja u Srbiji.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version