Jaki da odgovore na sve izazove

Podsticaji države privrednicima Podrinja i Kolubare

U Banji Koviljači je u utorak, 04. aprila 2023. godine održana sednica Parlamenta privrednika Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga u proširenom sastavu na temu „Uticaj aktuelnih svetskih zbivanja na privredu“.

Parlament privrednika Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga okupio pedesetak privrednika iz gradova i opština oko više pitanja vezanih za uticaj aktuelnih svetskih zbivanja na privredu Srbije.

Učesnike su u ime domaćina pozdravili i dobrodošlicu poželeli Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice i Željko Marjanović, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.

Sastanku su predsedavali Vesna Kudić direktor Regionalne privredne komore Valjevo i Dragoslav Nikolić predsednik Parlamenta privrednika.

Prema rečima Dragoslava Nikolića, predsednika Parlamenta, privrednici se suočavaju sa problemima koje izaziva inflacija, sa visokim cenama energenata usled rata u Ukrajini, što je stvorilo probleme u snabdevanju i transportu.

U ime grada Loznice zasedanju Privrednog parlamenta prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić koji je istakao da su se u Loznici uvek trudili da iz budžeta izdvoje što više sredstava za podsticaj poljoprivrednicima s obzirom na to da je rast cene energije uticao na njihovu aktivnost. Nisu povećane stope poreza ni cene komunalnih usluga dok je za podsticaj zapošljavanja izdvojeno 18,7 miliona dinara, rekao je Đokić. On je dalje podsetio da je država uložila ogromna sredstva u razvoj infrastrukturnih projekata u Loznici, što je omogućilo da veliki broj podizvođača sa ovog područja budu angažovani na tim objektima. Sve to doprinelo je da se lakše prebrode negativne pojave koje su nastajale kao posledica otežanog ambijenta za privređivanje zbog rata na istočnoj strani Evrope.

Jedan od učesnika sastanka, dr Boban Birmančević, Državni sekretar u Ministarstvu privrede, rekao je da je svetska političko – ekonomska situacija izuzetno ozbiljna i turbulentna kako u celom svetu tako i za privredu ovog dela Evrope, ali zapadna Srbija i Mačvanski i Kolubarski upravni okrug zahvaljujući razvoju poslednjih deset godina dovoljno su ojačali da mogu na najbolji način da odgovore na sve izazove.

On je upoznao privrednike sa aktuelnim podsticajima za lokalne samouprave i privrednike koje je pripremila Vlada Republike Srbije preko Ministarstva privrede. Po njegovim rečima Ministarstvo privrede infrastrukturnim projektima pomaže lokalne samouprave u razvoju privrednih i industrijskih zona. Trenutno je aktuelan poziv u vezi poboljšanja turističke ponude, a u planu je poziv namenjen ženskom preduzetništvu, podsticajima za mlade, mala, srednja i velika preduzeća. Podsticaji su namenjeni kako domaćim tako i stranim investitorima. Uprkos krizi na globalnom nivou, privreda Srbije se poslednjih deset godina intenzivno razvija.

Načelnik Željko Marjanović naglasio je snažnu podršku predsednika države Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije privrednom razvoju zemlje, ali i Mačvanskog upravnog okruga. Ulaže se u infrastrukturne projekte, gradi se brza saobraćajnica Šabac-Loznica, nove fabrike, škole, sportski i objekti u oblasti turizma. Podsticaji se dodeljuju domaćim i stranim investitorima u cilju otvaranja novih radnih mesta i opstanka i ostanka posebno mladih u svojim sredinama. Bolji i kvalitetniji život svih građana cilj je kome teži naša država.

Ovakvi skupovi omogućavaju privrednicima da dobiju blagovremene i kvalitetne informacije koje doprinose unapređenju poslovanja, a pružaju priliku i za nove investitore.

Exit mobile version