Jadar poplavio istražne bušotine Rio Tinta

Da li nam preti opasnost?

Reka Jadar usled jakih kiša izlila se na poljoprivredno zemljište oko njenog toka. Ovo nije novost, s obzirom da se ta reka često izlije kada su obilne padavine. Udruženja koja se protive dolasku Rio Tinta u tom kraju, skrenula su pažnju na potencijalne probleme, jer je usled naleta vode, bila poplavljena i parcela gde se nalaze istražne bušotine za rudnik jadarita. Da li postoji opasnost od potencijalne ekološke katastrofe proveravali smo u Gornjim Nedeljicama kod Loznice.

Jadar se izlio iz svog korita. To nije novost jer se dešava posle svakih obilnih kiša. Nakon što se izlije, Jadar se i povuče u korito, postavlja se pitanje šta odnese sa sobom?

„Tokom  poplava 2014. godine polje u dolini Jadra bilo je poplavljeno, i tu je bilo od metar i po do dva – tri metra vode. U subotu je kiša padala 24 sata i polje je odmah bilo poplavljeno. Ne znam kako bi oni mogli da zaustave vodu i zaštite jaloviše da ga voda usled velikih kiša ne ispira i ne prenosi dalje“, kaže Zlatko Kokanović, potpredsednik udruženja „Ne damo Jadar“.

Zlatko Kokanović, potpredsednik udruženja „Ne damo Jadar“

Ovog puta, osim što su Korenita i Jadar poplavili poljoprivredno zemljište, pod vodom su bile i zapečaćene istražne bušotine kompanije Rio Tinto.

„U subotu su te bušotine bile pod vodom. Ima dosta tih bušotina za koje su priznali da cure. Mi ne znamo šta iz njih izlazi jer ne možemo da dobijemo izveštaj. Ne znamo da li ima zagađenja. Znamo da će sve to što izlazi, otići iz Korenite u Jadar, iz Jadra u Drinu, zatim dalje u Savu pa u Dunav. U takvoj situaciji bila bi ugrožena cela Srbija, ugroženi bi bili svi vodotokovi koji su neophodni za snabdevanje pijaćom vodom“ objašnjava Zlatko Kokanović.

Dolina Jadra je plavno područje. Međutim, to područje je predviđeno i za lokaciju deponije budućeg rudnika Jadarita u okolini Loznice.

„Sama činjenica da je ovde u dolini Jadra planirana deponija površine 150 fudbalskih igrališta i 60 metara visine, smanjila bi mogućnost protoka vode u dolini Jadra. Ta voda bi sasvim sigurno nosila sve sa deponije. Čuli smo od Srpske akademije nauka i umetnosti da će na toj deponiji biti sedam hiljada tona arsena u nekom obliku i još mnoštvo teških metala koji su jako štetni po zdravlje ljudi. Ovo je izuzetna opasnost za celu Srbiju“, rekao je Miroslav Mijatović iz „Podrinjskog antikorupcijskog tima“.

Miroslav Mijatović iz „Podrinjskog antikorupcijskog tima“

Iz kompanije Rio tinto, više puta su naglašavali da će oni izvršiti radove i zaštiti deponiju od nabujalih reka.

„Kada bi Rio Tinto stvarno radio zaštitu Jadra, morao bi znati da Jadar ima oko 100 pritoka, potočića i rečica koji bi, svi oni, morali da budu regulisani. To je projekat iza kog, verujem, ne bi mogla finansijski da stane ni čitava Evropska unija, a kamo li Rio Tinto i Republika Srbija“, zaključuje Miroslav Mijatović.

Đ. Mijailović

Exit mobile version