„Ja tebi ti meni“ – gospodari Šapcom i Srbijom

Dr. Pajić „jači“ od Vučića?

Ne znam kako se vama čini, poštovani čitaoci, i da li se slažete sa mnom, ali sasvim je jasno da vlast u Srbiji funkcioniše na principu „ja tebi ti meni“ postavljenom na temelju burazersko – kumovskih veza.

Siguran sam da su mnogi, sa velikim razočaranjem, primili vest da je dr. Aleksandar Pajić, „profesor“, ponovo prvi na listi „Aleksandar Vučić – Šabac ne sme da stane“. Verujem da uz veliko razočaranje ide i još veće iznenađenje kako je moguće da ova dva imena budu na istoj listi.

Svi se sećate, i pamtite, sa koliko gađenja i netrpeljivosti, da ne kažem mržnje, se Aleksandar Vučić odnosio prema dotičnom dr. Pajiću. Koristio je Vučić svaku priliku da dr. Pajića ponizi i uvredi ali ovaj je sve to umilno podnosio, ćutao i pomalo mucao. I kad je, samo da pomenem poslednje susrete, Vučić odbio da primi poklon, flašu vina, iz Pajićevih ruku, i kad ga je smestio u „šarage“ turističkog autobusa i kad ga je postavio pored vrata WC-a, na proslavi 15. rođendana stranke, da one sa slabom bešikom i bolesnom prostatom (a takvih je bilo mnogo) upućuje na „pravu stranu“ mnogi su se (i među naprednjacima) ponadali da je dr. Pajićeva politička karijera ugašena.

Ali to se izgleda nije desilo. Zašto?

Istražujući princip rada i funkcionisanja Srpske napredne stranke, naročito „čitanjem između redova“ došao sam do zaključka da Aleksandar Vučić u SNS-u ima ulogu i funkciju „seoske sokakuše“ koja sve zna, koja se u sve razume, koja se u sve meša i koja obavlja sve „najprljavije“ poslove za istinske „vladare“, partije koja upravlja Srbijom, a kojima je cilj da Srbiju što više pokradu, opljačkaju i tim plenom napune sopstvene džepove. Braću i kumove… koji iz senke haraju zemljom.

Brat sa „izgubljenom“ ličnom kartom, brat Siniše Malog, brat Ane Brnabić… kum iz Novog Sada, kum iz Uba… skopčani su sa svim kriminalnim radnjama i aferama koje se u Srbiji dešavaju.

A „Sokakuši“ je dovoljno da se šepuri, šeta sa svitom po „čaršiji“, trčkara od jedne do druge televizije, pametuje i glumi da je važna.

Dr. Pajić „jači“ od Vučića?

Ispade, tako, da je dr. Pajić „jači“ od Vučića. Kako? Pa reklo bi se lako. I dr. Pajić ima brata, i brat, pričaju, ima kuma, a kum nije dugme, a ako vam kažem da je to sve novosadska veza onda će vam, valjda, biti jasno da se tu Vučić ništa pitao nije – niti će. Svoj „protest“ će opet iskazati tako što će ponovo zaobilaziti i ponižavati i Šabac i dr. Pajića ali koga je za to posle briga…

Razvojni put dr. Pajića

Sasvim je prirodno da neko ko sa blatnjavim cipelama iz sela dođe u grad ima veću želju da uspe u životu od onoga ko je rođen i živi u tom gradu. Tako je dr. Pajić svoje snove počeo da ostvari preko politike. Učlanio se u jednu, potom u drugu a onda su ga ubacili u treću stranku sa ciljem da „rovari“. I to mu je dobro išlo. Osnivača SNS-a u Šapcu, i njegove saradnike, je odjurio samo tako. Odjurio je i sve druge, čestite i moralne, članove koji su se u SNS učlanili verujući u Vučićevu priču o borbi protiv kriminala i korupcije.

Kao nagradu za „predan rad“ dobio je mesto direktora škole u kojoj je predavao fiskulturu. Ono što je zanimljivo za ovo imenovanje je to da je „politički komesar“ tada vladajuće partije u Šapcu, blizak sa novosadskom „vezom“ (opet ona), naredio svim profesorima koji su bili protiv tog postavljenja, a bila ih je većina, jer su znali ko je i kakav je, da moraju da glasaju za njega.

Međutim, tome se usprotivila jedna poštena i čestita profesorka koja to nije htela da učini. Bilo kako bilo dr. Pajić je postao direktor ali zlo koje stanuje u njemu nije moglo da oprosti profesorki. Usledio je pakao (za profesorku) koji se završio sudskim epilogom a dr. Pajić, a nažalost i škola koju je zastupao, izgubili su sve sudske sporove. Na sreću, za školu, profesorka nije htela da uzme visoku novčanu nadoknadu koja joj je pripadala, ali dr. Pajić je morao da ode. I otišao je.

Postao je V.D. pomoćnika ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja??? sa neto platom od 121.500,17 dinara ali dobijao je još i 14.000,00 dinara kao član Upravnog odbora Opšte bolnice Šabac. I nije ga bilo sramota.

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije stoji da je tada u svom vlasništvu imao i stan od 67 m2 kao i automobil Citroen C-5, 2004. godište.

Godinu dana kasnije smenjen je sa te funkcije ali opet je proradila „novosadska veza“ pa je imenovan za „posebnog“ savetnika Ministra prosvete. Ma šta to značilo.

Valja napomenuti i to da je na izborima koji su održani 2016. godine aktivno i javno, sa svojom klikom koju je okupio oko sebe, sabotirao dr Slobodana Popovića da ovaj ne postane gradonačelnik Šapca i u tome uspeo.

Igrom slučaja, ili opet uz pomoć „novosadske veze“, ali i brojnih kriminalnih radnji, 22.10.2020. godine postaje gradonačelnik Šapca sa platom od 114.000,00 dinara. Ostaće zabeleženo da je tada uz stan imao i noviji auto, Pežo 508, 2011. godište.

Dr. Pajićevo „ja tebi ti meni“

Dolaskom na funkciju gradonačelnika, dr Aleksandar Pajić nije zaboravio one koji su mu pomogli da te 2016. javno ismeju dr Popovića i spreče ga da postane gradonačelnik Šapca čime je sebi trasirao put da to kasnije postane. Pošteno!

Jednog od njih je postavio za svog zamenika, dugog za Većnika, ostalima je delio direktorska mesta… U „Parkingu“, Gerontološkom centru, Istorijskom arhivu, JKP „Stari grad“, Akademiji strukovnih studija Šabac… Bilo je i onih koji su završili u ministarstvima…

Najzanimljiviji odnos „ja tebi ti meni“ (ili narodski rečeno: „uzimala davala s kokoškama spavala“) je upravo odnos dr. Pajića i direktorke Akademije strukovnih studija Šabac koja je zahvaljujući dr. Pajiću i postala direktorka. Za uzvrat ona je dr. Pajiću omogućila da, uz funkciju gradonačelnika, bude i predavač na Akademiji i da za to prima nadoknadu u iznosu od 22.335,00 dinara, neto, mesečno. Šta ćete, siromah… mala plata gradonačelnika pa mora da radi i dodatni posao da preživi.

Ovo „dobročinstvo“, dr. Pajić, je uzvratio direktorki Akademije postavivši je za člana Saveta Šumarskog fakulteta Univeriteta u Beogradu i na 4. mesto izborne liste za predstojeći lokalni parlament. Za uzvrat u Akademiji je raspisan konkurs za: „nastavnika u zvanju profesora strukovnih studija za užu nastavno-naučnu oblast Fizička kultura“. Iako je u međuvremenu plata gradonačelnika povećana na 123.500,00 dinara dodatna primanja neće biti na odmet jer su značajno porasli i troškovi života.

Ostaće zabeleženo i to da je direktorka, gradonačelniku za ljubav, ugasila, slučajno ili namerno, ceo jedan smer na Akademiji kako bi, kažu, iz službe isterala Pajićevog političkog protivnika.

Takođe, treba napomenuti i da je po preuzimanju funkcije gradonačelnika dr. Pajić otuđio privatni automobil. A i šta će mu kad je od grada, na korišćenje sa sve vozačem i plaćenim gorivom (a bogme i dnevnicama) dobio službeni. Isti onaj iz kojeg su, na šabačkom mostu, izašli kriminalci sa kapuljačama i motkama, da tuku goloruki narad.

Na nivou čaršijskih priča ostalo je asfaltiranje i šljunčenje seoskih puteva što je, na brzaka, „isisalo“ značajno puno novaca iz budžeta grada Šapca. A ko je tu kome i šta, i koliki je, i da li je, čiji deo, procenite sami…

I šta ćemo sad?

Verujem da su građani Šapca, oni koji su upoznati sa stvarnim stanjem stvar, u velikoj nedoumici šta da rade. Ako glasaju za listu „Aleksandar Vučić – Šabac ne sme da stane“ tim svojim glasom će ustvari poniziti Aleksandra Vučića jer mogu da doprinesu da dr. Pajić, ne daj Bože, ponovo uzjaše gradonačelničku fotelju a to znači da u naredne četiri godine građani Šapca neće imati priliku da ugoste predsednika. Jer, ovaj u Pajićev Šabac neće hteti da dođe ni za živu glavu. Pa makar mu 100 ključeva grada poklonili.

Mada to dr. Pajića i ne zanima mnogo. Njemu su bitni oni koje će ime Aleksandar Vučić, na listi, zavarati kao i oni koji će svoj gas da prodaju. Za novac, posao, brašno… svejedno!

Međutim, što je, možda, i gore od toga može ponovo da se dogodi da gradom opet upravljaju oni najgori. A za uzvrat građani Šapca će dobiti prljav i zapušten grad sa zamrlom kulturom… posrnuo u svakom pogledu.

Lokalni izbori će se održati 17. decembra. A toga dana, poštovani čitaoci, razmislite dobro i izađite na glasanje.

Pokažite da imate MOĆ!

Ivan Kovačević

Exit mobile version