Izvedena neinvazivna operacija tumora nadbubrežne žlezde

U Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac, danas je prvi put izvedena laparaskopska operacija tumora nadbubrežne žlezde. U prisustvu endokrinog hirurga dr Milana Grujića, ovu proceduru sproveo je klinički asistent dr Branislav Rovčanin sa Klinike za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije (KCS) u Beogradu. Plan je da u narednom periodu ova hirurška neinvazivna procedura u šabačkoj bolnici postane redovna, što će biti od velikog značaja za pacijente koji neće morati da putuju u Beograd, već će u svom gradu obaviti takvu operaciju.

Saradnja šabačkih lekara sa dr Branislavom Rovčaninom traje već pet godina, a uvođenje laparaskopske operacije nadbubrežne žlezde trebalo je da bude realizovano još pre dve godine, ali je pandemija Kovida 19 to odložila. Kako je dr Rovčanin istakao, reč je o savremenoj i sofisticiranoj vrsti hirurgije koja se godinama primenjuje u KCS i predstavlja najbolju metodu izbora za lečenje tumora nadbubrežne žlezde.

– U odnosu na klasičnu operaciju, ova procedura je komotnija za pacijenta, gubitak krvi je minimalan, oporavak je brži, postoperativni bol je manji, skraćeno je vreme hospitalizacije. Radi se kroz četiri radna porta veličine jedan centimetar, bez otvaranja trbušne duplje. Već sutradan, pacijent je sposoban za obavljanje aktivnosti, za unos hrane, za kretanje, a ako postoperativni tok ide dobro, već posle dva dana ide kući. Ova operacija se u svetskim centrima radi samo na univerzitetskim klinikama, a njenim uvođenjem u šabačku bolnicu, biće podignut kvalitet. Imajući u vidu da vi imate endokrinog hirurga dr Milana Grujića koji je kod nas u KCS prošao edukaciju, imaćete jedan savremeni vid lečenja koji je ravan lečenju i u Beogradu. Uvođenje ove procedure za dr Grujića neće biti ništa novo, zato što on već radi laparaskopiju i zato ne sumnjam da će on ubrzo potpuno samostalno izvršavati ovu proceduru – naglasio je dr Branislav Rovčanin.

U Šapcu će se i u narednom periodu nastaviti operacija nadbubrežne žlezde laparaskopski. U početku će dr Milanu Grujiću pomagati dr Rovčanin, a ubrzo, ovu operaciju obavljaće naš endokrini hirurg.

– Ovom vrstom hirurgije se i u Beogradu bavi mali broj ljudi, a dr Rovčanin je jedan od njih. Iako mlad po godinama, on je već doktor nauka i asistent. Meni je nesebično pomagao i mislim da ne bih uspeo da uradim blizu 200 operacija štitaste žlezde da nije bilo pomoći dr Branislava Rovčanina. Zaista je privilegija što je ovde – rekao je dr Milan Grujić.

 

TUMORI NADBUBREGA PODMUKLA BOLEST

Tumori nadbubrega su mnogo češći nego što mi mislimo i znamo. Ima nekarakteristične simptome, odnosno simptomi ne upućuju na oboljenja nadbubrega, već to može biti i povišen krvni pritisak, poremećaj regulacije šećera u krvi, retko kada postoji osećaj bola ili prisustva neke mase u trbuhu. Ovakvi nekarakteristični simptomi se utapaju u neka od najčešćih ljudskih oboljenja, pa je zato neprepoznata i najčešće se otkriva u stadijumu kada je bolest već odmakla. Tokom Kovida 19 imali smo jako veliki broj novootkrivenih slučajeva pošto je snimanjem pluća slučajno primećeno uvećanje nadbubrežne žlezde. Inače, ne mogu se svi ljudi sa tumorom nadbubrega operisati laparoskopski. Ovom metodom može da se reši između 85 do 90 odsto slučajeva – kaže dr Branislav Rovčanin.

www.bolnica015.org.rs

Exit mobile version