IZNENAĐUJUĆA VEST: HANIBAL KOVAČ POSTAVLJEN ZA KONZULA SRBIJE U ZANZIBARU

Posle kraćeg i specijalnog boravka u Zanzibaru, sada već bivši urednik „Podrinskih“, Hanibal Kovač je prihvatio ponudu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da preuzme funkciju Konzula u ovom delu afričke države Tanzanije.

Nešto posle ponoći predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je, po hitnom postupku, ukaz kojim se za izvanrednog i opunomoćenog konzula u Zanzibaru postavlja Šapčanin Hanibal Kovač.

Kako nezvanično saznajemo Kovač je u proteklih desetak dana boravio u ovoj afričkoj zemlji i uspeo da uspostavi bliske kontakte sa Vladom Tanzanije. Tom prilikom dogovoreno je da se između Tanzanije i Srbije uspostavi diplomatski odnos na bazi Konzularnih predstavništava.

Posle uručivanja ukaza predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je izjavio da će otvaranje konzulata u Zanzibaru dati dodatni impuls jačanju i proširenju saradnje Srbije i Tanzanije, posebno u oblasti trgovine, investicija, turizma, kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije te da očekuje da novopostavljeni Konzul, njegova ekselencija Hanibal Kovač, da puni doprinos u stvaranju novih i prijateljskih odnosa ove dve države.

Da podsetimo da Srbija i Tanzanija, do sada, nisu imale uspostavljene diplomatske odnose a da su se konzularni poslovi obavljali u ambasadi Republike Srbije u Adis Abebi (Etiopija) koja je radno pokrivala ovu državu a da je ambasada Tanzanije u Rimu (Italija) radno pokrivala Srbiju.

Treba napomenuti i činjenicu da je Tanzanija 97. država koja je priznala nezavisnost Kosova.

Ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić, veruje da će novopostavljeni Konuzul, svojim velikim diplomatskim sposobnostima, uspeti da ubedi Vladu Tanzanije da ovo priznanje povuče.

Exit mobile version