Izmaknuta stolica – nastavak

Trojica učenika škole u Trsteniku, izbačenih jer su maltretirali nastavnicu engleskog jezika, vraćena su u školu, zbog proceduralnih propusta načinjenih tokom isključenja. Iskreno, mislim da će tako i ostati.

Svima nam se dešava. Svakodnevno. Želimo da se nešto nepravedno, što će se dogoditi – ipak ne dogodi.

Ne znam šta je u slučaju u Trsteniku bila proceduralna greška, ali ću navesti primer u kome znam.

Učenik je imao nedovoljnu ocenu na kraju školske godine, koju je potvrdilo Odeljenjsko veće, pojedinačnim izjašnjavanjem svih njegovih članova. Bez ijednog glasa protiv.

Ipak, ocena je, kako se to kaže, oborena.

Nikada ne biste pogodili zašto.

Zato što odeljenjski starešina nije u zapisniku sa održane sednice napisao da se o oceni glasalo na toj sednici, što je obaveza odeljenjskog starešine.

To je propust odeljenjskog starešine, ali i argument da se ocena poništi i time posumnja u objektivnost, odgovornost i stručnost predmetnog nastavnika koji je ocenu izveo.

 

Možemo li bolje?

Nepoštovanje procedure može biti posledica nesposobnosti pravne službe škole, pojedinačnog nemara, ili, što je manje verovatno, ali takođe moguće, nečije nama nedokučive namere.

Opštepoznato je da pravo i pravda nisu uvek jedno te isto. Ulaskom na Pravni fakultet, budućim pravnicima se upravo to i saopštava.  Tako da oni, uvek i obavezno, insistiraju na poštovanju procedure, ma kakva ona bila. I to im se ne može zameriti.

Smatram da su procedure veoma važne i neophodne. Njima se obezbeđuju pravni i pravedni okviri za ocenu nekog postupka, sa jasno definisanim postupcima i dužnostima učesnika.

Ostaje da prosvetni radnici, uz pomoć valjane pravne službe svoje škole, konačno i Ministarstva, poznaju i sprovode bez greške i propusta sve što je propisano.

Tako bi odeljenjski starešina, ma koliko to izgledalo trivijalno, morao da upiše rezultate izjašnjavanja o nedovoljnoj oceni učenika.

A škola u Trsteniku ne dozvoli da profesorica njihove škole ostane nezaštićena zbog nečijeg nemara ili nepoznavanja korektnog načina sankcionisanja tog očevidnog čak i snimnjenog prestupa učenika.

Svakako da se ovde može uputiti mnogo prigovora učenicima koji su akteri nemilog događaja, kao i njihovim roditeljima, ali mislim da je i ovo o čemu sam pisao  od velikog značaja, kako bi se nešto slično predupredilo.

 

Exit mobile version