Izložba „Tesla i Pupin na istom putu“ u Narodnom muzeju u Šapcu

Istinita priča o odnosu dva naučnika

Izložba „Tesla i Pupin na istom putu“, čiji je cilj da kroz upotrebu novih medija i savremenih tehnologija na inovativan i zanimljiv način javnosti predstavi tačke susreta dva velika naučnika, biće otvorena u Narodnom muzeju u Šapcu 20. maja, u okviru manifestacije „Noć muzeja“, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Gradskoj kući.  

Kako je istakla autorka izložbe Aleksandra Ninković Tašić, sadržaj postavke „U slozi je spas“ poručuje da su se Mihajlo Idvorski Pupin i Nikola Tesla gledali kao prijatelji, a ne kao suparnici. Istinita priča o odnosu dva naučnika otkriva i neke do sada nepoznate detalje iz njihovog života, između ostalog i kako su se voleli i slagali stvarajući idealizam, ne samo u nauci, već i u našem društvu. Postavka nam otkriva naučna, ali i duhovna, umetnička izvorišta nadahnuća koje je menjalo svet, ali je trajnim zlatnim slovima ispisalo slavu srpskog naroda. „Pupin i Tesla“ na istom putu, „najdragoceniji je deo decenijske pupinizacije, govori o lekovitom odnosu Pupina i Tesle, za razliku od godinama prisutnih lažnih priča, podmetnutih papira i naših loših navika da spajamo antagonizme u našoj svesti“, poručila je autorka.

-Kao posledica decenijske pupinizacije, zaista nisam očekivala da su se Mihajlo Pupin i Nikola Tesla na toliko mesta u realnosti susretali i branili, da su prilikom poslednjeg susreta, jedan dan pre Pupinove smrti, jeli zajedno slatko od pomorandžine kore, da su na duhovnoj ravni imali potpuno iste izvore nadahnuća i da je Mihajlo Pupin rekao: „Ne bismo ni Nikola Tesla, ni ja, postigli ništa u životu, da kao dečaci nismo bili zagledani u večno zvezdano nebo nad nama“. Ti zlatni putokazi, te istinite priče vredne superheroja, koji nas mogu inspirisati 100 godina posle, žive na ovoj postavci- navela je Ninković Tašić.

Član Gradskog veća Igor Marsenić podsetio je da je Ninković Tašić svojom izložbom „Pupinizacija“, koju je u Istorijskom muzeju Srbije pogledalo više od pola miliona ljudi, promenila percepciju, javni diskurs i način kako sagledavamo i osećamo kulturne sadržaje.

-Manji format izložbe, koja pokazuje da uvek postoji vreme za kulturu, kreativne i kvalitetne sadržaje i čija je posećenost nezabeležena u savremenoj istoriji Srbije, biće u našem Narodnom muzeju. Pozivam sve građane da posete izložbu, da se podsetimo nekih značajnih poruka o veri, nadi i ljubavi prema svom rodu i svetu, o značaju obrazovanja i usavršavanja, sve one poruke koje su Nikolu Teslu, Mihajla Pupina i Milutina Milankovića učinile toliko značajnim za nas i ceo svet- podvukao je Marsenić.

Konferenciji su prisustvovali i direktor i viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu, Marko Bingulac i Branislav Stanković, kao i pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje dr Goran Stojićević. Planirano je da najbolji šabački učenici na izložbi, koja će trajati od 20. maja do 15. juna, budu angažovani kao vodiči- vršnjački edukatori.

D.Dimitrijević

Exit mobile version