Izložba „Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića“ u Narodnom muzeju u Šapcu

20160422_172106

U sklopu obeležavanja Dana grada i 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac, u Narodnom muzeju u Šapcu u petak je otvorena gostujuća izložba Istorijskog muzeja Srbije „Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića“ autorke Zorice Janković, kustosa istoričara.

Izložba predstavlja legat Branka Stojanovića, koji je živeći i radeći u Francuskoj imao priliku da upozna članove porodice Natalije Obrenović. Godinama je brižljivo sakupljao predmete vezane za porodicu Obrenović i u dogovoru sa Natalijinim potomcima odlučio da ih pokloni Istorijskom muzeju Srbije početkom leta 2014. godine.

Otvrajući izložbu, gradonačelnik Nebojša Zelenović naglasio je da Dan grada Šapca ne može da se odvoji od porodice Obrenović, počev od Jevrema, pa preko svih njegovih naslednika koji su učinili da varoš postane grad.

-Meni kao gradonačelniku je velika čast da u godini kada se ne vodi baš puno računa o kulturi grad Šabac prednjači u kulturi i bude svetionik kulture- rekao je Zelenović.

Autorka izložbe je istakla da Natalija kao ličnost zaslužuje apsolutnu pažnju naših istoričara i budućih generacija.

-Prikazan je deo predmeta koje treba videti, pre svega fotografije kraljice Natalije iz perioda kada je bila mala pa sve do poznih godina, njenih prijatelja, rodbine, jer se o tome malo zna, fotografije mesta u kojima je ona živela i boravila. Pored fotografija, tu je i dragocena arhivska građa, dokumenata, prepiska između Milana i Natalije, kao i pisma koja se odnose na prepisku sa njenim prijateljicama. Veliku pažnju javnosti izazvalo je pismo Milana Obrenovića upućeno Nataliji, a odnosi se na njihov razvod braka. To je prilika da se iz nekog drugog ugla sagleda odnos koji je postojao između njih- navela je Jankovićeva.

Pored fotografija i arhivske građe, izložene su i umetničke slike i knjige. Dragocena je biblioteka kraljice Natalije koja obuhvata 162 knjige koje su pripadale njenoj majci Pulheriji Keško. Knjige su u kožnom povezu sa zlatotiskom gde se nalaze inicijali njene majke.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić je rekla da Istorijski muzej Srbije baštini dinastičke predmete, kako porodice Obrenović, tako i dinastije Karađorđević.

-Imamo preko 270 predmeta dinastije Obrenović i nama je bila čast i zadovoljstvo da ovakav poklon primimo od Branka Stojanovića, koji je bio opčinjen našom prvom novovekovnom srpskom kraljicom, kraljicom Natalijom- navela je ona.

Natalija Obrenović je rođena 1859. godine u Firenci. Potiče iz moldavske porodice, a njena baba je rođena sestra kralja Milana. Osam godina pre njihovog venčanja ubijen je knez Mihailo, a posle sedam godina Natalija i Milan su se venčali i to se u Srbiji krilo. Ostalo je samo Natalijino prezime Keško, prezime po ocu Petru, koji je inače bio ruski oficir. Natalija je kao mlada devojka od 16 godina ušla na srpski kneževski dvor, udavši se za Milana IV Obrenovića, kneza Srbije.

D.Dimitrijević

Exit mobile version